Connect with us

International

Un val de de căldură neobișnuit a cuprins Asia. Decese provocate de temperaturile record

Published

on

Temperaturi extreme, descrise ca fiind „cel mai rău val de căldură dintr-o lună aprilie din istoria Asiei”, au cuprins o mare parte a continentului, provocând decese şi ducând la închiderea şcolilor în India, relatează The Guardian.

În China, au fost înregistrate temperaturi record pentru luna aprilie în mai multe localităţi, inclusiv în Chengdu, Zhejiang, Nanjing, Hangzhou şi în alte zone din regiunea deltei râului Yangtze.

Temperaturi neobişnuit de ridicate au fost, de asemenea, raportate în sud-estul Asiei în ultimele zile, inclusiv în Luang Prabang, Laos, unde au fost 42,7 grade Celsius în această săptămână, cea mai ridicată temperatură înregistrată din istoria sa, potrivit lui Maximiliano Herrera, climatolog şi istoric meteo, care spune că este vorba de „cel mai rău val de căldură din aprilie din istoria Asiei”. De asemenea, sâmbătă, la Vientiane s-au înregistrat 41,4 grade Celsius, fiind cea mai caldă zi din istorie pentru capitala Laosului.

În Thailanda, o staţie de monitorizare din Tak, în nord-vestul ţării, a înregistrat sâmbătă 45,4 grade Celsius, depăşind precedentul maxim de 44,6C atins în Mae Hong Son la 28 aprilie 2016. Totuşi, recordul nu a fost inclus în statisticile oficiale ale guvernului, care au raportat o temperatură de 44,6C la Tak, porivit News.ro.

În Bangladesh, o ţară aflată în prima linie a crizei climatice, temperaturile au depăşit sâmbătă 40 de grade Celsius în capitala Dhaka, fiind cea mai călduroasă zi din ultimii 58 de ani şi provocând topirea asfaltului. Un oficial de la Ministerul Mediului, Pădurilor şi Schimbărilor Climatice a declarat că, în cazul în care căldura nu va scădea, va fi declarată stare de urgenţă în anumite zone.

În ultimii ani, India a devenit deosebit de vulnerabilă la căldurile extreme, iar experţii se tem că anul acesta ar putea fi şi mai rău.

Valul de căldură din aprilie a afectat unele state indiene, iar săptămâna aceasta departamentul de meteorologie a emis o avertizare portocalie de caniculă severă în unele părţi din Bihar, Jharkhand, Odisha, Andhra Pradesh şi Bengalul de Vest, toate state cu o proporţie mare de muncitori şi lucrători în mediul rural, care sunt nevoiţi să lucreze afară chiar şi atunci când temperaturile şi umiditatea cresc.

Şase oraşe din nordul şi estul Indiei au înregistrat marţi temperaturi de peste 44 de grade Celsius, în timp ce în capitala Delhi s-au înregistrat 40,4 grade Celsius. Se aşteaptă ca valul de căldură să continue cel puţin până vineri. Iar după caniculă ar putea urma furtuni violente, avertizează meteorologii.

sursa: stirileprotv.ro

%d blogeri au apreciat: