Connect with us

National

UNBR atenţionează publicul cu privire la avocaţii falşi

Published

on

Luând act de informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora falsul medic italian, Matteo Politi, ar fi fost ajutat de un „avocat” pentru obţinerea documentelor necesare practicării profesiei de medic în România, Uniunea Naţională a Barourilor din România face următoarele precizări:

Feldrihan Florentina-Laura (persoana citată de presă ca fiind „avocatul” care l-a ajutat pe falsul medic) nu este avocat. Acest nume nu apare în tabloul avocaţilor din România, singurul document oficial care atestă calitatea de avocat.

Fără a formula vreo acuzaţie asupra persoanei sus citate, care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, pe această cale dorim să atenţionăm publicul cu privire la falşii avocaţi care continuă să opereze pe teritoriul ţării noastre, în ciuda Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 15 din 21 septembrie 2015, care arată foarte clar că: „Fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută de art. 348 Cod penal.” 

Această decizie a clarificat ilegalitatea barourilor paralele, însă, în fapt, acestea, precum şi alte grupări organizate de falsificare a titlurilor profesionale continuă să existe, diversificându-şi mijloacele infracţionale.

De asemenea, reiterăm adresa Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, din 1.11.2018, privind, cităm: „o reţea de falsificare de documente care are ca scop obţinerea atestării calităţii de avocat pe teritoriul spaniol pentru cetăţeni din spaţiul Uniunii Europene, în special cetăţeni italieni.”

În concluzie, dorim să recomandăm publicului să verifice persoana care se prezintă ca avocat în tabloul avocaţilor, singurul document oficial care poate atesta această calitate, instanţele la care au dreptul să pledeze avocaţii, precum şi situaţia la zi a acestora: dacă sunt activi (stagiari sau definitivi), suspendaţi sau incompatibili. 

Uniunea Naţională a Barourilor din România – UNBR

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: