Connect with us

National

Uniformele regalităţii româneşti

Emisiune de mărci poştale

Published

on

În semn de recunoaştere a importanţei familiei regale româneşti pentru istoria României atât din punct de vedere politic cât şi militar, Romfilatelia îi dedică emisiunea de mărci poştale „Uniformele regalităţii româneşti (I)”, ce va fi introdusă în circulaţie joi, 5 decembrie a.c., alcătuită din 4 timbre şi o coliţă dantelată, reunindu-i pe toţi regii României.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei îl ilustrează pe Regele Carol I (1839 – 1914), domnitorul Principatelor Române (1866) şi primul rege al României (1881), membru şi preşedinte de onoare al Academiei Române. Domnia Regelui Carol I a fost cea mai lungă din istoria ţării. Domnitorul Carol I prefera să se afişeze cu uniforma de mică ţinută în aproape toate împrejurările, cu excepţia evenimentelor deosebite, când protocolul impunea purtarea uniformei de mare ţinută.

Regele Ferdinand I (1865 – 1927) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei. Suveranul este cunoscut şi sub numele de Ferdinand I Întregitorul, Rege al României Mari („de la Nistru până la Tisa”), precum şi membru şi preşedinte de onoare al Academiei Române. În timpul domniei sale s-a consolidat statul naţional unitar român şi s-au adoptat măsuri fundamentale dezvoltării ţării, precum votul universal şi reforma agrară. Regele Ferdinand I purta uniforma regală chiar şi la întâlnirile particulare. După război, Regele a adoptat o ţinută „civilă” la întâlnirile de la curte, la ceremoniile oficiale optând pentru ţinuta militară.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei îl redă pe Carol al II-lea (1893 – 1953), Regele României şi membru de onoare al Academiei Române. Deşi a renunţat la prerogativele sale de moştenitor al Coroanei de câteva ori, iar domnia lui nu a fost lipsită de controverse, în perioada guvernării sale România a cunoscut cel mai mare avânt economic din perioada interbelică.

Timbrul cu valoarea de 11,50 lei îl înfăţişează pe Mihai I (1921 – 2017), ultimul Rege al României. Prima sa domnie a fost inaugurată la vârsta de 6 ani, când tatăl său a renunţat la prerogativele de moştenitor al Coroanei. A doua domnie a început în unul dintre cele mai dramatice momente din istoria României, după pierderile teritoriale din anul 1940. Regele Mihai I a condus ţara într-o perioadă critică alături de Ion Antonescu, general al Armatei Române şi preşedintele Consiliului de Miniştri.

Emisiunea de mărci poştale este completată de o coliţă dantelată omagială ce aminteşte de aniversarea a 180 de ani de la naşterea Regelui Carol I, timbrul coliţei înfăţisându-l într-o pictură în care călăreşte în uniformă militară, având valoarea nominală de 28,50 lei.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 519 exemplare şi este echipat cu un bloc special (o coliţa nedantelată şi cele 4 timbre nedantelate ale emisiunii) precum şi setul de două plicuri „prima zi” având ştampila aplicată în clar cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 519.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: