Connect with us

Fapt divers

Unii viruși cresc probabilitatea de a fi înțepat de țânțari

Published

on

Sursă imagine: Syed Ali/unsplash.com

Potrivit unor noi studii, persoanele infectate cu virusurile Zika și Dengue prezintă un risc mai mare de a fi mușcate de țânțari, comparativ cu cele sănătoase, ceea ce duce la răspândirea mai rapidă a bolilor.

Febra Dengue este transmisă de țânțari în zonele tropicale din întreaga lume și, ocazional, în zonele subtropicale, cum ar fi sud-estul Statelor Unite. Oamenii infectați suferă de febră, erupții cutanate și dureri dureroase, iar uneori duce la hemoragie și deces.

Zika este o altă boală virală transmisă de țânțari, din aceeași familie cu dengue. Deși este neobișnuit ca Zika să provoace boli grave la adulți, un focar recent din America de Sud a provocat malformații congenitale grave la copiii nenăscuți ai femeilor însărcinate infectate. Din această familie virală mai fac parte febra galbenă, encefalita japoneză și West Nile.

Imunologul Penghua Wang, coautor al studiului, a declarat că „Virusul poate manipula microbiomul pielii gazdelor pentru a atrage mai mulți țânțari pentru a se răspândi mai repede”.

Wang spune că cercetătorii vor analiza în continuare mai mulți pacienți umani cu Dengue și Zika pentru a vedea dacă legătura dintre mirosul pielii și microbiom este în general adevărată în condiții reale.

Sursă text: scitechdaily.com

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: