Connect with us

Regional

Unirea Principatelor Române, celebrată și la Craiova (galerie foto)

Published

on

O ceremonie militar–religioasă dedicată celebrării Zilei Unirii Principatelor Unite a avut loc și la Craiova. Cei 162 ani trecuți de la Mica Unire au fost marcați însă fără hora tradițională și la Craiova, din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, în prezența oficialităților locale și județene.

Pe parcursul ceremoniei, au fost depuse individual jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa A.I.Cuza.

De Ziua Principatelor Române, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe au oficiat un Te Deum în toate bisericile, iar la sfârşitul slujbei au fost trase clopotele timp de un minut.

„Înainte de a deveni fapt împlinit şi a ajunge să-şi primească recunoaşterea marilor puteri ale momentului, Unirea Principatelor a avut de trecut proba consensului pe plan intern. Iar aceasta a străbătut timpul ca un exemplu mereu actual despre puterea concilierii şi despre maturitate în înţelegerea unor interese care se situau mai presus de orice orgolii personale, de orice ambiţii de grup. Sunt, în mod special, câteva cuvinte ale însuşi marelui Alexandru Ioan Cuza la care ar trebui, poate, să ne raportăm mai des în vremuri în care sunt aruncate în spaţiul public teme tot mai virulente care tind să ne scindeze: ‘Numai pacea dintre noi, numai iubirea dintre fiii aceleiaşi ţări şi naţii, numai o deplină armonie între clasele societăţii poate să ne întărească'”, a fost mesajul transmis de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Despre solidaritate şi sacrificiu pentru unire a vorbit şi prefectul judeţului Dolj, Nicuşor Roşca: „Astăzi, când sărbătorim Mica Unire, rememorăm dorinţele românilor, de o parte şi de alta a Milcovului, de a fi împreună, de a înfăptui actul unirii prin solidaritate şi sacrificiu. Unirea de la 1859 este strâns legată de alegerea ca domn al Moldovei şi al ţării Româneşti a lui Alexandru Ioan Cuza, un moment ce a dat startul unei perioade de reforme şi transformări, când două state au devenit unul singur. Ziua Unirii Principatelor Române a fost un pas important, când vechile bariere ale politicii au fost doborâte şi s-a pus umărul la o nouă graniţă consolidată”.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: