Connect with us

National

Unirea principatelor sarbatorita in toata tara

În plin an centenar la marii uniri de la 1918, nu am uitat să …

Published

on

În plin an centenar la marii uniri de la 1918, nu am uitat să sărbătorim şi Unirea principatelor române, sâvărşită la 24 ianuarie 1859, când Moldova şi Ţara Românească şi-au ales acelaşi domnitor, pe Alexandru Ioan Cuza. În toată ţara şi în diaspora au avut loc numeroase manifestări omagiale – ceremonii religioase sau militare, depuneri de coroane de flori şi spectacole. La slujba oficiată la Catedrala Patrhală din Bucureşti a participat şi preşedntele Klaus Ioannis, după cum transmite Oana Bâlă:

La Ploieşti, au fost depuse ieri, coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu ocazia Zilei Unirii. La eveniment a fost prezent şi Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu:

Unirea Principatelor a fost sărbătorită şi la Arad, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ. Participanţii au urmărit defilarea mai multor reprezentanţi ai instituţiilor statului. Corespondentul Radio România, Ioan Suciu, a vorbit cu cei prezenţi la manifestaţie:

Mesajul unităţii românilor a fost adus de la Bucureşti la Iaşi, de un grup de biciclişti care au ajuns în oraş cu Trenul Unirii remorcat de o locomotivă tricoloră. În gările în care a oprit garnitura, au avut loc momente artistice care au amintit de Unirea dintre Moldova şi Muntenia. Bicicliştii au pedalat pe străzile Iaşiului, marcând, simbolic, o hartă a României. Colegii noştri de la Radio România Iaşi au stat de vorbă cu câţiva dintre ei:

La manifestările de la Iaşi, au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi principele Radu, iar spre seară, mii de persoane au asistat la retragerea cu torţe. Tot la Iaşi s-au aflat şi reprezentanţii primăriei Chişinău, care i-au propus edilului ieşean, lansarea unui parteneriat cultural între cele două oraşe, prin care locuitorii să poată vizita în mod gratuit muzeele din oraşul înfrăţit.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată, cu fast, şi la Chişinău, în Republica Moldova. Au fost depuse coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar numeroşi oameni de cultură, istorici şi politicieni au vorbit despre importanţa acelui moment istoric.

Preşedintele Partidului Liberal de peste Prut, Mihai Ghimpu, a anunţat chiar că va depune, în scurt timp, o sesizare la Curtea Constituţională e la Chişinău, pentru a solicita să fie declarate neconstituţionale cinci legi care prevăd că limba rusă este limbă de comunicare între naţiuni în Republica Moldova.

De 10 ani, la Roma, creştinii români celebrează Ziua Unirii Principatelor Române, printr-o slujbă religioasă. Aseară, la Te Deum-ul care a fost oficiat la biserica romano-catolică românească au participat şi ambasadorii ţării noastre în Italia şi Vatican. Un reportaj de Elena Postelnicu:

%d