Connect with us

Evenimente

Update Election Day: Exit poll-uri ABC şi CNN

Alte indicii cu privire la cum au votat americanii la alegerile prezidenţiale.

Published

on

ABC News prezintă datele preliminare ale unui exit poll realizat la nivel național, potrivit căruia 54 la sută dintre alegători o privesc pe Clinton mai degrabă nefavorabil, iar 61 la sută spun același lucru despre Trump. În comparație, în 2012 procentele la aceeași întrebare erau de 46 la sută pentru Barack Obama și 50 la sută pentru Mitt Romney.

Un număr semnificativ de alegători mai spun că și Clinton, și Trump sunt necinstiți și nu merită încredere (59 la sută în cazul lui Clinton, 65 la sută în cazul lui Trump). Este fără precedent o asemenea întrebare într-un exit-poll, menționează ABC News.

Clinton are rezultate mai bune, Trump mai proaste și în ceea ce privește pregătirea și temperamentul (53 la sută spun că Hillary Clinton este pregătită să fie președinte și 56 la sută spun că are o personalitate potrivită, în timp ce în cazul lui Trump procentele sunt 37, respectiv 34 la sută.)

alegeri-sua-2

În sondajul realizat de CNN, 54 la sută dintre alegătorii care au votat spun că sunt mulțumiți de mandatul de președinte al lui Barack Obama, dar numai patru din zece spun că ar fi bucuroși sau optimiști să o vadă pe Hillary Clinton sau Donald Trump la Casa Albă. Cu toate acestea, aproape 70 la sută dintre alegători spun că sunt nemulțumiți sau chiar enervați de modul în care a lucrat guvernul.

Aproape patru din zece alegători au spus că cel mai mult în opțiunea lor a cântărit în ce măsură candidatul ar putea aduce schimbarea necesară, dar în aceeași proporție spun că au votat experiența sau judecata candidatului. Doar o mică proporție dintre alegători au spus că au votat candidatul în funcție de simpatie.

Cei mai mulți au declarat că economia este cea mai importantă temă. E aproape egalitate între alegători atunci când sunt întrebați cine ar putea să se ocupe mai bine de economie, Clinton sau Trump.

De asemenea, potrivit datelor din sondajul CNN, aproape 80 la sută dintre persoanele intervievate au declarat că au încredere că rezultatele votului vor fi numărate corect.

 

 

 

Sursa: Digi 24