Connect with us

National

Ursula von der Leyen anunță că ajutorul pentru fermierii români va fi majorat

Published

on

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat, joi seara, după reuniunea Consiliului European, că ajutorul dat fermierilor din țările afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene, intrate pe piață, nu este suficient și că acesta va fi majorat. Anunțul său a venit după ce președintele Klaus Iohannis a cerut, în ședința Consiliului European, majorarea sumelor.
(…) acele țări, din prima linie, care ajută cel mai mult, nu ar trebui să sufere și să fie dezavantajate. Ca prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro, din Rezerva Agricolă de Urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a făcut o moțiune și a cerut să analizam creșterea acestei sume, pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat von der Leyen.

În marja Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a prezentat situația dificilă, în care se află fermierii români: ”Despăgubirile care revin țării noastre au fost stabilite, inițial, la 10,05 milioane de euro, o sumă care a nemulțumit profund autoritățile române”.

Înainte de reuniunea de la Bruxelles, președintele Iohannis a criticat Comisia Europeană: ”Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca, în Comisia Europeană, pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate – după părerea mea – contabilicește. Sunt chestiuni complicate, trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense, pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. (…) Este regretabil că astfel de abordări birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”, a declarat președintele, înaintea Consiliului European.


%d blogeri au apreciat: