Connect with us

International

Ursula von der Leyen intră în cursa pentru şefia NATO. Geoană rămâne adjunct, până în octombrie

Published

on

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, potrivit unei surse diplomatice, citate de The Sun, preluat de Reuters și Agerpres.

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au sugerat că von der Leyen va prelua conducerea, în octombrie, anul acesta, când se va încheia mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta  a ocupat această funcţie, timp de aproape nouă ani.

The Sun, citând surse din Marea Britanie, a mai spus că Londra se va opune candidaturii lui von der Leyen, care a ocupat, anterior, funcţia de ministru al Apărării, invocând rezultatele slabe la conducerea forţele armate ale Germaniei.
Ziarul german Welt am Sonntag a informat că prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, şi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se numără printre candidaţii la conducerea NATO. Numele președintelui Klaus Iohannis a fost vehiculat, și el, de mai multe ori, pentru o candidatură la șefia alianței nord-atlantice.

Mandatul lui Mircea Geoană, de secretar general adjunct al NATO, a fost extins, până la mijlocul lunii octombrie 2024: ”Mircea Geoană a fost un adjunct extraordinar și un sprijin grozav pentru mine personal, într-o perioadă critică, pentru securitatea euro-atlantică. Abilitatea sa politică, expertiza și eleganța dovedită, chiar și în momente de presiune, continuă să fie calități puternice pentru Alianța noastră transatlantică. Ca recunoaștere a serviciului său, am extins mandatul său ca secretar general adjunct, cu încă un an, până la mijlocul lui octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea, pentru dedicare și abia aștept să continuăm să lucrăm împreună”, a transmis secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform unui mesaj publicat, pe Twitter, de Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice.