Connect with us

International

Vaccin împotriva bolii Alzheimer

Fără efecte secundare

Published

on

Un vaccin împotriva bolii Alzheimer ar putea fi testat în curând pe pacienţi după ce o echipă cercetători a reuşit să prevină acumularea în creier de proteine toxice care au legătură cu apariţia bolii, informează RTE.

Experimente efectuate pe şoareci au arătat că vaccinul ADN, injectat în piele, ar putea întârzia debutul bolii Alzheimer fără efecte secundare grave.

Constatările cercetării, apărute în revista Alzheimer’s Research And Therapy, ar putea deschide calea pentru teste clinice cu oameni, au afirmat cercetătorii implicaţi în studiu.
Cercetătorii consideră că două tipuri de proteină toxică joacă un rol-cheie în apariţia bolii Alzheimer – beta-amiloid şi tau.

Beta-amiloidul se acumulează în creier şi acest aspect este o caracteristică a bolii identificată în examinările post-mortem ale unor pacienţi. Tau este o proteină care produce „aglomerări” distructive în celulele nervoase. Unele cercetări sugerează că cele două sunt legate, beta-amiloid favorizând formarea de „aglomerări” cauzate de proteina tau.

Noul vaccin conţine ADN care codifică un segment al blocului de construcţie al proteinei beta-amiloid.
În cadrul cercetării, vaccinul a declanşat un răspuns imun care nu numai că a condus la o reducere cu 40% a formării beta-amiloidului, dar şi la reducerea formării proteinei tau cu 50%.
Cercetarea a fost efectuată pe şoareci care au fost programaţi genetic să dezvolte un echivalent la rozătoare al bolii Alzheimer.

Un vaccin experimental anterior, dezvoltat la începutul anilor 2000, a cauzat apariţia unor tumori pe creier la unii pacienţi atunci când a fost testat pe oameni. Noul vaccin este injectat în piele în loc de muşchi, ceea ce duce la un alt tip de răspuns imunitar. Dacă efectele observate la şoareci se vor repeta şi la om, acest vaccin ar avea o „valoare terapeutică majoră”, au spus cercetătorii.

La începutul acestui an, aceeaşi echipă de cercetători a descoperit punctul exact în care o moleculă tau devine dăunătoare dar nu a format încă „aglomerări” în creier.

Oamenii de ştiinţă lucrează, de asemenea, la un test al lichidului spinal care poate detecta o proteină tau anormală înainte de apariţia simptomelor bolii.

Un astfel de test ar putea identifica persoanele care nu prezintă încă simptome, dar care au niveluri ridicate de tau şi amiloid în creier. Pacienţii identificaţi prin acest test ar putea fi atunci candidaţi pentru tratamentul cu vaccin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres.ro