Connect with us

National

Valeria Seciu a încetat din viață la 83 de ani

Published

on

Personalităţi ale lumii culturale deplâng dispariţia actriţei Valeria Seciu, ieri, la vârsta de 83 de ani. Actriţă de teatru, radio, film şi televiziune, Valeria Seciu a jucat zeci de roluri, fiindu-i acordate, de-a lungul carierei, numeroase premii pentru interpretare. Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu; Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”; Premiul UNITER (2006) şi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER (2007). Valeria Seciu a debutat în anul 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea „Eminescu”, în regia lui Sică Alexandrescu.

Fragment dintr-o emisiune realizată în urma cu 25 de ani de colega noastră, Mihaela Helmis, în care marea actriţă rememora începuturile sale în teatru:

În anul 2015, actriţa a primit decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. Familia Regală a deplâns ieri moartea Valeriei Seciu, pe care o consideră un reper al artei scenice româneşti din ultima jumătate de veac. Şi Ministerul Culturii a deplâns moartea actriţei, despre care afirmă că a contribuit, prin toată activitatea sa, la conturarea galeriei marilor nume ale teatrului românesc.