Connect with us

Fapt divers

Vaticanul ”donează” Greciei trei fragmente de sculptură din Parthenon

Published

on

În urma unui ordin al Papei Francisc, Muzeele Vaticanului au finalizat, zilele trecute, un acord cu Grecia, pentru repatrierea a trei fragmente de sculptură din Parthenon, aflate în colecțiile papale, de două secole. Vaticanul a calificat restituirea drept o „donație” ecumenică către arhiepiscopul creștin ortodox al Atenei și al întregii Grecii, și nu neapărat un transfer între state.

Este cel mai recent caz în care un muzeu occidental cedează în fața cererilor de restituire. În prezent, există numeroase dispute, legate atât de frizele Parthenonului,  dar și de alte opere de artă furate, cumpărate, confiscate sau obținute în perioada colonialismului sau a războaielor mondiale.

Cardinalul Fernando Vergez, aflat la conducerea Vaticanului, a semnat un acord de punere în aplicare a „donației”, în timpul unei ceremonii, la Muzeele Vaticanului, cu ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, și cu un reprezentant al arhiepiscopului Ieronim al II-lea.

Cele trei piese returnate Greciei – un cap de cal, un bărbat cu barbă si un tânăr – au fost deținute de muzeu, încă din secolul al XIX-lea. Artefactele vor ajunge în Grecia, la sfârșitul acestei luni, o ceremonie fiind planificată pentru 24 martie. „Această inițiativă ajută, într-adevăr, la vindecarea rănilor din trecut și demonstrează că, atunci când liderii creștini lucrează împreună, pot rezolva problemele, într-un mod practic. A avut loc într-un moment dificil pentru țara noastră și sperăm că va oferi un anumit sentiment de mândrie și fericire. Sper ca această inițiativă să fie urmată și de altele”, a declarat părintele Emmanuel Papamikroulis, trimisul bisericii grecești, pentru Associated Press.

Decizia Vaticanului va pune presiune asupra British Museum, care refuză, de zeci de ani, apelurile reprezentanților Greciei de a returna colecția sa, mult mai mare, de sculpturi din Parthenon, atracție centrala a muzeului londonez, încă din 1816. Sculpturile din secolul al V-lea î.Hr. sunt, în mare parte, rămășițe ale unei frize de 160 de metri lungime, care decora zidurile exterioare ale Templului Parthenonului de pe Acropole, dedicat zeiței Atena.

%d blogeri au apreciat: