Connect with us

Fapt divers

Veneţia, primul oraş turistic din lume, care percepe o taxă de intrare

Published

on

Începând cu data de 25 aprilie, turiştii care ajung în gara din Veneţia, sunt controlați dacă deţin un bilet de intrare obligatoriu, în zilele aglomerate în oraş. Prin această premieră mondială, oraşul speră să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiştii de o zi să plătească cinci euro, pentru a se plimba pe faimoasele sale canale.

„Scopul este de a găsi un echilibru între turism şi oraş şi locuitorii săi (…) Trebuie să reducem impactul turiştilor de o zi, în anumite zile. La anumite date, acesta este prea mare şi acest lucru creează stres pentru oraş”, a explicat deputatul pentru turism Simone Venturini, într-un interviu acordat AFP.

Veneţia devine, astfel, primul oraş turistic din lume, care percepe o taxă de intrare, asemenea unui parc de distracţii.

În plin sezon, aproximativ 100.000 de turişti se cazează în Veneţia, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici. Experimentul rămâne însă foarte limitat: pentru anul 2024, doar 29 de zile de vârf sunt afectate de această nouă taxă, care se aplică aproape în fiecare weekend, din mai până în iulie.

Noua taxă este destinată exclusiv turiştilor, care intră, zilnic, în oraşul, vechi între orele 08:30 şi 16:00, ora locală. Aceştia vor trebui să îşi descarce codul QR de pe site-ul dedicat (https://cda.ve.it/fr/), care este disponibil în limbile engleză, spaniolă, franceză şi germană, precum şi în italiană.

O amendă cuprinsă între 50 şi 300 de euro a fost stabilită, pentru a-i pedepsi pe turiştii, care încearcă să nu plătească, deşi autorităţile locale au declarat că intenţionează să recurgă mai degrabă la persuasiune, decât la represiune.

Turiştii, care rămân cel puţin o noapte, nu vor fi afectaţi şi vor primi gratuit un cod QR, pentru cazarea lor. În plus, există numeroase scutiri, în special pentru persoanele sub 14 ani şi pentru studenţi.