Connect with us

International

Victor Negrescu: Trebuie accelerată accesarea fondurilor europene destinate reducerii şomajului în rândul tinerilor

Victor Negrescu:
Trebuie accelerată accesarea fondurilor europene destinate reducerii şomajului în rândul tinerilor

Published

on

Deşi în ultimii ani, atât în Uniunea Europeană cât şi în România s-au creat instrumente şi s-au pus la dispoziţie fonduri care să conducă la diminuarea şomajului în rândul tinerilor, România întâmpină în ultima perioadă probleme majore în accesarea şi implementarea acestora, precizează europarlamentarul Victor Negrescu, care consideră ”inacceptabil” faptul că banii UE rămân necheltuiți, în timp ce țara noastră se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, susținând astfel apelul făcut de Consiliului Tinerilor din România în acest sens.

Ca răspuns la problema tot mai îngrijorătoare a şomajului în rândul tinerilor din ultimii ani, Comisia Europeană a creat, la presiunea Parlamentului European, o gamă variată de instrumente şi programe care să reducă amploarea fenomenului în statele membre. Garanţia pentru tineret, Locuri de muncă pentru tineret, Eures job, Erasmus+ etc. sunt o parte dintre cele mai populare programe şi scheme de mobilitate destinate tinerilor. Măsurile iniţiate în România, în perioada 2013-2015, au şansa să contribuie la crearea de noi locuri de muncă și la corelarea sistemului educațional cu cerințele pieței muncii. Dar pentru ca acestea să funcționeze, este imperativ ca banii UE să fie accesați de România. Mă raliez, astfel, apelului făcut recent de Consiliului Tinerilor din România în acest sens. În calitate de cel mai tânăr europarlamentar din România, consider că investițiile în tineret și în crearea de noi locuri de muncă sunt prioritare”, atrage atenţia europarlamentarul.

Victor Negrescu consideră că următorii ani sunt decisivi pentru scăderea ratei şomajului în rândul tinerilor şi că de aceea Guvernul României trebuie să adopte măsuri de accelerare a accesării fondurilor europene disponibile pentru reducerea acestui fenomen.
În gestionarea acestei probleme, Guvernul României trebuie să asigure o gestionare eficientă a fondurilor, astfel încât accesarea să devină mai facilă, iar banii de la UE să fie folosiți de țara noastră. Deşi programul POCU 2014-2020 are alocate, pentru perioada 2015-2016, circa 400 de milioane de euro prin linii de finanţare directe destinate tinerilor NEETs (care nu merg nici la şcoală, nici la serviciu), observăm că în ultima perioadă accesul s-a dovedit a fi cel puțin dificil. În plus, alocarea fondurilor trebuie făcută diferenţiat, ţinându-se cont cu prioritate de acele regiuni în care fenomenul este mai ridicat şi având la bază planuri naţionale foarte bine puse la punct.”

Europarlamentarul Partidului Social Democrat atrage atenția că România este obligată să depășească rapid aceste blocaje privind accesarea fondurilor europene pentru a lupta eficient împotriva șomajului în rândul tinerilor.

Garanţia europeană pentru tineri, pe care am susţinut-o intens în Parlamentul European, şi care are alocate fonduri consistente, s-a lansat în România prin aplicarea unui program-pilot de care a beneficiat un număr considerabil de tineri. Cu toate acestea, eforturile trebuie continuate şi consolidate, astfel încât fondurile alocate în cadrul acestei scheme în anii viitori să poată fi accesate. Este inadmisibil ca acei bani ai UE să rămână necheltuiți, în timp ce noi ne confruntăm cu problema șomajului”, mai subliniază europarlamentarul Victor Negrescu.

ULTIMA ORĂ

National8 ore ago

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe data de 23 aprilie pe artistul plastic Victor Cupșa, ce dă numele unei colecții aflate in patrimoniul muzeului.

Regional10 ore ago

Asociația Energia Inteligentă organizează „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în Craiova

Asociația Energia Inteligentă aduce în atenția comunității din Craiova un eveniment deosebit: „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, desfășurat în perioada 23-25 aprilie...

Regional11 ore ago

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume...

Regional11 ore ago

Proiect ”Generație fără bariere – Suntem altfel” – Anul European al Tineretului

Miercuri, 24 aprilie,  începând cu ora 14.00, în Sala de Spectacole – Casa de Cultură a Studenților Craiova, va avea...

Regional11 ore ago

Craiova: Punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL va continua şi în acest an tradiţia amenajării în Piaţa Chiriac a unui punct...

Regional11 ore ago

Vâlcea: Budești va avea aerodrom și heliport

Localitatea Budești din județul Vâlcea se pregătește să își extindă orizonturile cu un proiect ambițios de construire a unui aerodrom...

National16 ore ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON