Connect with us

Sport

(Video) Personalitatea zilei: Ilie Nastase, la 70 de ani, decorat de Iohannis!

De-a lungul carierei, Ilie Năstase a castigat 7 titluri de Grand Slam – 2 la simplu, 3 la dublu şi 2 la dublu mixt şi a mai jucat încă 6 finale.

Published

on

Ilie Năstase (n. 19 iulie 1946, București) este un fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Din cele 83 de titluri câștigate, numai 58 au fost inregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP).

Astazi, 19 iulie, cu ocazia implinirii a 70 de ani, Presedintele Klaus Iohannis il va decora pe fostul mare tenismen. Ceremonia va avea loc de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a hotarat sa il decoreze pe Nastase in semn de recunostinta pentru cariera fostului mare jucator de tenis.

Terenul de tenis a fost scena lui Ilie Nastăse, iar talentul său era răsplătit la scenă deschisă atât pentru magiile pe care le făcea cu racheta, cât şi pentru comportamentul său nonconformist, chiar incomod uneori. Mai mult decât oricare alt jucător de tenis, el a fost şi entertainer, amuzând spectatorii cu glumele şi mimica lui, dar şi înfuriindu-i în egală măsură cu stângăciile şi protestele necontenite. Atitudinea recalcitrantă şi personalitatea sa combativă, uneori, nu au fost trecute cu vederea de arbitrii şi au condus la amenzi, descalificări sau suspendări.

În ciuda stilului său temperamental, Năstase, un atlet zvelt şi rapid, putea face orice atunci când se concentra – era un artist capabil să creeze cu mare originalitate momente absolut excepţionale.

Pe parcursul unei cariere începute în era amatorilor şi continuată apoi în cea a profesionistilor, Năstase a fost unul dintre cei 5 jucători care au câştigat peste 100 de titluri la profesionişti, 57 în meciuri simple şi 51 în meciuri duble.

În 1972, Ilie câştiga primul său turneu de Grand Slam la simplu. În finala pe iarbă de la US Open, îl învinge pe Arthur Ashe în 5 seturi.

Ilie câştigă la Roland Garros titlul la simplu în 1973, fără a pierde nici un set pe parcursul tuneului – doar 2 jucători se mai puteau lăuda cu această performanţă – Bjorn Borg şi Rafael Nadal.

De-a lungul carierei, Ilie Năstase a castigat 7 titluri de Grand Slam – 2 la simplu, 3 la dublu şi 2 la dublu mixt şi a mai jucat încă 6 finale.

 

A fost primul număr 1 din istoria ATP. Se întâmpla chiar pe 23 august 1973. A stat şase luni pe prima poziţie a clasamentului. Năstase a fost între 1970 si 1977 de 8 ori în Top 10 Mondial al jucătorilor de tenis.

Sursa: eualegromania.ro

%d