Connect with us

International

Vladimir Putin, a decretat astăzi mobilizare parţială şi a sugerat că Moscova ar putea recurge la armamentul său nuclear

Published

on

Sursă imagine: Kremlin.ru/CC BY 4.0

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat astăzi mobilizare parţială şi a sugerat că Moscova ar putea recurge la armamentul său nuclear, acuzând, totodată, Occidentul că vrea să distrugă Rusia. Ministerul rus al Apărării a transmis că vor fi convocaţi 300 de mii de rezervişti care au experienţă militară.

Mobilizarea parţială a fost decretată la doar o zi după ce oficialităţi separaratiste din patru regiuni ucrainene ocupate parţial de armata rusă au anunţat referendumuri privind alipirea la Rusia. Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, despre cum şi-a explicat Putin decizia.

Pe cine vizează decretul de mobilizare parţială?

Care este legătura între mobilizarea parţială şi intenţia separatiştilor ucraineni de a organiza în zilele următoare referendumuri de alipire la Rusia?


Decizia de mobilizare arată mai degrabă drept „o tentativă de justificare a eşecului”, potrivit consilierului prezidenţial ucrainean, Mihail Podoliak. Acesta a adăugat că este clar că războiul nu se desfăşoară conform scenariului rus. La Londra, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a apreciat că mobilizarea este o recunoaştere că invazia dă greş şi ameninţările şi propaganda nu pot ascunde faptul că Ucraina câştigă războiul.

Premierul olandez, Mark Rutte, a comentat la rândul său anunţul lui Vladimir Putin spunând că acesta este un semn de panică. Rutte a spus că retorică privind armele nucleare îl lasă rece, pentru că a mai auzit-o, şi a sfătuit publicul să îşi păstreze calmul. La Varşovia, premierul Mateusz Morawiecki a comentat că Rusia va încerca să distrugă Ucraina şi să îi schimbe graniţele şi a spus că Polonia va face tot ce poate, împreună cu aliaţii NATO, pentru a se asigura că Ucraina se poate apăra.

În zona baltică, Lituania a anunţat că ridică nivelul de alertă al forţei sale de reacţie rapidă, iar Letonia că nu le va oferi adăpost ruşilor care fug de mobilizare.

La Bucureşti, premierul Nicolae Ciucă a avut o primă reacţie după anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviştilor în Rusia. Şeful executivului a precizat că trebuie păstrată o atitudine echilibrată şi şi-a exprimat speranţa că situaţia din Ucraina nu va escalada: