Connect with us

Evenimente

Vot în străinătate (audio)

Prima secţie deschisă a fost cea din Auckland, în Noua Zeelandă, urmată de cele din Australia

Published

on

Românii din strănătate au început să voteze la alegerile prezidenţiale, începând de noaptea trecută de la ora 1. Prima secţie deschisă a fost cea din Auckland, în Noua Zeelandă, urmată de cele din Australia. Românii din afara ţării pot vota la alegerile prezidenţiale timp de 3 zile, 835 de secţii fiind deschise în întreaga lume. Scrutinul se va încheia luni dimineaţa, ora 7, pe teritoriul Statelor Unite. Se votează în fiecare ţară între orele 12 şi 21, ora locală, iar sâmbătă şi duminică între 7 şi 21. Alegătorii care la ora 21 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59 de minute. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică:

Cele mai multe secţii sunt în Spania, 143, în 99 de localităţi, o parte deschise în hoteluri, centre culturale, centre comerciale. În Italia au fost aprobate 142 de secţii, 79 în Germania şi 72 în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale într-una dintre cele 50 de secţii de votare. Cinci dintre acestea sunt deschise în Paris, după cum i-a declarat corespondentei RRA Daniela Coman, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu

Pe lângă cei care îşi vor exprima opţiunea la urnă, 43 de mii de români au ales să voteze prin corespondenţă, potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro.
Duminică, vor fi deschise 18 748 de secţii de votare pentru algerile prezindenţiale.Campania electorală, care a început pe 12 octombrie, se va încheia mâine, la ora 7. După încheierea campaniei, se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private. În ziua votării, este interzisă prezentarea sondajelor de opinie realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.