Connect with us

National

Votul în diaspora (audio)

Campania electorală în audiovizual s-a încheiat în această dimineață.

Published

on

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale în audiovizual s-a încheiat în această dimineață. În cursă s-au înscris 14 candidaţi. În ţară românii pot vota doar mâine, între orele 7 şi 21, iar, în premieră, diaspora are la dispoziţie 3 zile pentru a-şi alege preşedintele. Scrutinul pentru diaspora a început deja, primele secţii fiind deschise în noaptea de joi spre vineri, în Noua Zeelandă. Aproape 79 de mii de români plecaţi din ţară au votat deja până la această oră. Lor li se adaugă cei peste 25 de mii care au votat prin corespondenţă. Potrivit site-ului realizat de Biroului Electoral Central, cel mai bine s-au mobilizat românii din Marea Britanie. Ieri, în prima zi, au venit la urne aproape 15 mii de persoane. Pe locul doi sunt cei din Italia, peste 13 mii, urmaţi de românii din Germania, aproape 11.200. În top 5 al prezenţei la vot mai sunt Spania şi Republica Moldova. Datele le puteţi găsi pe site-ul „prezenta.bec.ro”, care oferă informații în timp real şi statistici despre participarea la alegeri.

Românii din diaspora se mai pot prezenta la urne astăzi şi mâine, între orele locale 7 şi 21, potrivit modificărilor făcute la legea electorală după scrutinul europarlamentar, pentru a evita situaţia când mulți au stat chiar şi 7 ore la coadă şi nu au putut vota. În plus, au fost organizate 835 de secţii de votare, aproape dublu faţă de alegerile din mai şi triplu faţă de scrutinul prezidenţial de acum cinci ani. Românii din diaspora nu au avut până acum probleme şi sunt mulţumiţi de organizare.

Nu au fost probleme nici pentru românii cu drept de vot din Republica Moldova. Aproape 5.500 dintre ai au votat deja. Iar pentru evitarea cozilor la secţiile de vot, ambasada a realizat şi o aplicaţie online care arată timpii de aşteptare la urne la fiecare secţie. Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă:

Daniel Ioniță

A început deja a doua zi de vot în estul Asiei, primele secţii deschise fiind cele din Noua Zeelandă, și abia s-a încheiat prima zi la urne la secţiile deschise în cele două Americi.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: