Connect with us

National

Votul pentru alegerile parlamentare a început în diaspora

Published

on

Pentru cei care n-au votat deja prin corespondenţă, primele secţii s-au deschis aseară în Noua Zeelandă şi Australia, iar ultimele se vor închide luni dimineaţă pe coastele de vest ale Statelor Unite şi Canadei.

Ministerul de externe le aminteşte alegătorilor români din străinătate că pot vota la oricare din cele 748 de secţii organizate în lume şi le recomandă să folosească ambele zile dedicate, astăzi şi mâine, pentru a evita eventualele aglomerări.

Potrivit MAE, programul de votare poate fi prelungit cu cel mult două ore peste ora locală 21, dacă mai există alegători în sediul secţiei, sau stau la coadă afară.

Alegerile au loc în condiţiile sanitare impuse de pandemie, iar în unele ţări, precum Italia sau Franţa sunt necesare documente justificative de deplasare.

În ţară, pregătirile pentru alegerile de mâine se desfăşoară normal, conform calendarului stabilit. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică afirmă că – de această dată – nu au fost impedimente în organizarea procesului electoral, deoarece există experienţa alegerilor locale, care au avut loc tot în pandemie.


Românii din ţară, aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza COVID-19, pot vota mâine cu urna specială.

Pot solicita urna mobilă şi alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care sunt internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate.

Pentru prima dată alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului de îmbolnăviri de COVID-19, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere.

Mai mult, cetăţenii cu drept de vot au libertate de circulaţie, mâine, până la ora 1.00 noaptea – a decis Guvernul, în baza propunerii formulate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat explică de ce.


Insert Raed Arafat


În noaptea de după alegeri nu vor fi sub restricţiile de circulaţie impuse între orele 23.00 şi 5.00 dimineaţa membrii Biroului Electioral Central, observatorii, candidaţii care au dreptul să asiste, personalul tehnic şi cel auxiliar.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: