Connect with us

National

Vremea a început să se schimbe (audio)

Avertizarea de ploi şi vijelii este valabilă până mâine la ora 23

Published

on

Vremea a început să se schimbe şi după canicula din ultimele zile temperaturile vor scădea treptat şi vor ajunge luni chiar şi cu 17 grade mai scăzute decât maximele înregistrate ieri. Încă de aseară a început să plouă abundent în sudul Banatului şi în mare parte din Transilvania şi Moldova, zone aflate încă două ore sub o avertizare cod galben. În sudul ţării va continua să fie cald şi astăzi, însă de la ora 20 vor începe furtunile. Meteorologii au emis deja cod portocaliu pentru nouă judeţe şi pentru zonele montane din alte şase judeţe. Cu detalii, în radiojurnal, despre evoluţia vremii, Adrian Boariu de la ANM:

Avertizarea de ploi şi vijelii este valabilă până mâine la ora 23 şi avînd în vedere aceste evoluţii şi hidrologii ne spun să ne pregătim pentru posibile inundaţii locale şi viituri. De la ora 20 intră în vigoare o avertizare cod galben pentru bazine hidrografice din cea mai mare parte a ţării, valabilă pană marţi la ora 18.00. Iar de mâine noapte, ora 2.00, până marţi la ora 10.00 va fi cod portocaliu de inundaţii pentru cursuri de apă din sud.

Răcirea vremii vine după unul dintre cele mai fierbinți începuturi de iulie, de când meteorologii fac măsurători. 42 de grade Celsius la umbră, atât au înregistrat termometrele în sudul ţării. În plin soare însă temperatura resimţită de corpul uman a fost cu 10 grade mai ridicată, iar la nivelul asfaltului a depăşit 60 de grade. A fost o zi în care şi nivelul radiaţiilor ultraviolete a depăşit frecvent pragul periculos pentru organism. Însă chiar dacă medicii şi autorităţile ne-au sfătuit să rămânem în clădiri, au fost şi mulţi oameni care s-au aventurat în arşiţă. Pentru unii aşa era programul de lucru, iar alţii nu au vrut să renunţe la programul de mişcare în aer liber:

Unele persoane au leşinat pe stradă şi au avut nevoie de ajutor medical. De exemplu, până aseară la ora 19:00, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov s-au înregistrat peste 700 de apeluri. Pentru aproape 160 dintre acestea a fost necesară interventia echipelor medicale în spaţii publice, a precizat doctorul Alis Grasu, managerul serviciului de urgenţă din Capitală.