DE ACTUALITATE

Vremea în Oltenia: 13-19 iunie 2016

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 13-19 iunie 2016

Ca o caracterizare generală:

Vremea va fi schimbătoare și și se va încălzi începând de marți. În cursul după-amiezii de luni şi al nopții de luni/marți, pe arii relativ extinse, va ploua. Ploi locale se înregistra mați după-amiază și izolate, mai ales la deal și la munte, se vor semnala în după-amiaza de miercuri.

Temperatura aerului va crește de la o zi la alta.

Începând de joi, 16 iunie până luni 20 iunie se va înregistra primul val de căldură al acestei veri, iar temperatura aeului va putea atinge 40 grade în sudul regiunii.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 13-15 iunie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi schimbătoare și apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar noros în după-amiaza de luni şi noaptea de luni/mați și variabil marti și miercuri.

În cursul după-amiezii de luni şi al nopții de luni/marți va ploua pe arii relativ extinse vor fi mai ales averse şi se vor semnala descărcări electrice. Izolat condiţiile vor fi favorabile producerii grindinei. Marți vor fi averse locale și miercuri izolate. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări.

Temperatura aerului va crește ușor de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 20…29 de grade. Temperaturi minime: 11…+18 grade. Cele mai ridicate valori vor fi miercuri (cu temparaturi maxime 24…29 de grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineții de marți (14 iunie) (cu temperaturi minime 11…16 grade).

Al doilea interval 16-19 iunie 2016 (de joi până duminică)

Vremea se va încălzi și va deveni caniculară. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura aerului va creşte de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 30…40 de grade, posibil izolat mai ridicate. Temperaturi minime 15…+24 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri și sâmbătă (17 și 18 iunie) (maxime 34…40 de grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de joi (16 iunie (minime 12…+18 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (13-19 iunie)

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în ansamblul său mult mai cald decât normal. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 18…27°C, în cea mai mare parte a Olteniei.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor, în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în toată Oltenia.

În cultura de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a Olteniei.

În aceste condiţii, la viţa de vie va continua creșterea lăstarilor, formarea boabelor și creșterea coardelor, iar la pomii fructiferi va continua creşterea lăstarilor și a rodului coacerea la unele specii. În culturile de toamnă fazele de vegetație vor continua în bune condiţii.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 20- 27 iunie 2016

Estimările actuale arată că:

Vremea se va răci treptat și va deveni chiar ușor mai rece decât normal în intervalul 22-24 iunie.

Cerul va fi temporar noros în intervalul 21-23 iunie când va ploua local în data de 21 și pe arii relativ extinse în datele de 22 și 23 iunie. Va ploua izolat în datele de 20, 24 și 25 iunie.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice vor fi cuprinse între 18 – 35 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în data de 20 iunie cu maxime între 30-35 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 8…21 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineţile de 24 și 25 iunie (cu minime între 8…13 grade).

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

%d blogeri au apreciat: