Connect with us

Evenimente

Vremea în Oltenia: 2-8 mai 2016

Estimări 9-16 mai 2016

Published

on

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 2-8 mai 2016

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: vremea va fi schimbătoare şi se va încălzi treptat începând de joi. În intervalul de luni și până miercuri pe arii extinse va ploua. Ploi izolate se vor semnala şi în intervalul de joi până sâmbătă. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 2-4 mai 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi instabilă. Cerul va fi temporar noros. În unele intervale de timp va ploua pe arii extinse, iar ameliorarea se va produce în cursul nopţii de miercuri/joi. Se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 10…19 grade. Temperaturi minime: 4…+10 grade. Cele mai ridicate valori vor fi luni (cu temperaturi maxime 15…19 grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineții de joi (5 mai) (cu temperaturi minime 4…9 grade).

Al doilea interval 5-8 mai 2016 (de joi până duminică)

Vremea se va încălzi începând de joi de la prânz, până duminică. Cerul va fi variabil. În intervalul de joi până sâmbătă izolat va ploua şi se vor semnala descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 19…27 de grade. Temperaturi minime 4…+11 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri şi duminică (6 şi 8 mai) (maxime 22…27 de grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de duminică (8 mai) (minime 4…+9 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (2-8 mai 2016)

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general apropiată de normal sub aspect termic.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11…18 la nivelul întregii regiunii, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 12…20°C, în zonele de câmpie, favorabilă desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor în epoca optimă.

Rezerva de umiditate, în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a Olteniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toată Oltenia. În aceste condiţii, la viţa de vie va continua lăstărirea și înfrunzirea, iar la pomii fructiferi va continua creşterea lăstarilor și faza de legarea rodului.

În culturile de toamnă fazele de vegetație vor continua în bune condiţii.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 9-16 mai 2016

Estimările actuale arată că:

Vremea se va menţine caldă în intervalul 9-12 mai, apoi  se va răci în intervalul 13-16 mai.

Cerul va fi temporar noros în unele intervale de timp.

Va ploua local în data de 10 mai şi în intervalul 13-15 mai. Ploi izolate se vor semnala în datele de 9 și 16 mai.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice vor fi cuprinse între 16 – 27 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în datele de 9 şi 12 mai cu maxime între 22-27 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 4…12 grade.

Cele mai scăzute valori vor fi în dimineaţa de 12 mai (cu minime între 4…9 grade).

 

 

 

 

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Continue Reading

ULTIMA ORA

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: