DE ACTUALITATE

Vremea în Oltenia: 30 mai-5 iunie 2016

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 30 mai-5 iunie 2016

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare:

Vremea va fi schimbătoare și apropiată de normalul termic. În cursul nopții de luni/marți și în cursul zilelor de joi și vineri pe arii extinse va ploua. Ploi locale se vor semnala în după-amiezile de sâmbătă și duminică. Ploi izolate, mai ales la deal și la munte, se vor semnala marți și miercuri după-amiază.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 30 mai-1 iunie (de luni până miercuri)

Vremea va fi schimbătoare și apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar acoperit  în noaptea de luni/mați și variabil marti și miercuri. În cursul nopții de luni/marți va ploua pe arii extinse vor fi mai ales averse şi se vor semnala descărcări electrice. Izolat condiţiile vor fi favorabile producerii grindinei. În cursul după-amiezelor de marți și miercuri ploile vor fi izolat și mai ales la deal și la munte. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări.

Temperatura aerului va scădea ușor de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 24…32 de grade. Temperaturi minime: 11…+18 grade. Cele mai ridicate valori vor fi luni (cu temperaturi maxime 27…32 de grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineții de miercuri (1 iunie) (cu temperaturi minime 11…16 grade).

Al doilea interval 2-5 iunie 2016 (de joi până duminică)

Vremea se va menține apropiată de normalul termic și va fi schimbătoare. Cerul va fi temporar noros joi și vineri și variabil sâmbătă și duminică. În cursul zilelor de joi și vineri pe arii extinse vor fi averse și descărcări electrice. În cursul după-amiezelor de sâmbătă și dumnică mai ales la deal și la munte local va ploua şi se vor semnala descărcări electrice. Vor condiții favorabile producerii grindinei. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări izolate.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 21…28 de grade. Temperaturi minime 9…+15 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (2 iunie) (maxime 23…28 de grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de duminică  (5 iunie) (minime 9…+14 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (30 mai-5 iunie 2016)

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului apropiat de nirmal. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15…22°C, în cea mai mare parte a Olteniei. Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor, în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în toată Oltenia.

În cultura de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a Olteniei.

În aceste condiţii, la viţa de vie va continua creșterea lăstarilor, înflorirea, formarea boabelor și și creșterea coardelor, iar la pomii fructiferi va continua creşterea lăstarilor și a rodului coacerea la unele specii.

În culturile de toamnă fazele de vegetație vor continua în bune condiţii.

 Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 6-13 iunie 2016

Estimările actuale arată că:

vremea se va menţine apropiată de normalul termic cu toate că se va răci în intervalul 6-11 iunie și va fi în general instabilă. Cerul va fi temporar noros în intervalul 6-9 iunie când pe arii extinse va ploua. Va ploua local în data de 11 iunie. În datele de 10, 12, și 13 iunie, va ploua izolat.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice vor fi cuprinse între 18 – 28 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în data de 12 iunie cu maxime între 23-28 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 7…14 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineaţa de 8 iunie (cu minime între 7…12 grade).

 

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

%d blogeri au apreciat: