Connect with us

International

Zece declaratii care au marcat dezbaterea televizata Macron-Le Pen

„Sunteti un parazit” / „Sunteti candidatul pe burta”

Published

on

Marine le Pen si Emmanuel Macron s-au confruntat miercuri seara in ultima dezbatere televizata inainte de alegerile de duminica.

Zece declaratii care au marcat dezbaterea televizata Macron-Le Pen

Confruntarea televizata dintre cei doi candidati la presedintia franceza, Emmanuel Macron (En Marche!, centru) si Marine Le pen (Frontul National, extrema dreapta), a fost marcata, miercuri seara, de declaratii violente, scrie AFP, care prezinta zece declaratii care au marcat dezbaterea.

Le Pen, intr-o aluzie la trecutul de fost bancher de afaceri al rivalului sau: ”Sunteti copilul drag al sistemului si elitelor”.

Macron: ”Strategia dumneavoastra este sa spuneti multe minciuni (…) si nu propuneti nimic”.

Le Pen despre programul lui Macron de lupta impotriva terorismului: ”Nu doar ca nu aveti un proiect, dar in plus aveti o complezenta fata de fundamentalismul sialmist”.

Macron ii raspunde, cu privire la terorism: ”Ceea ce propuneti dumneavoastra este purdra miraculoasa”.

Le Pen isi acuza adversatul ca este supus Germaniei: ”Oricum Franta va fi condusa de o femeie, de mine sau doamna Merkel”, cancelarul german.

Macron despre refuzul lui Le Pen de a se prezenta in fata justitiei, in contextul in care partidul sau este acuzat de angajari fictive: ”Partidul afacerilor, cel care nu se duce in fata judecatorilor este al dumneavoastra, nu al meu”.

Le Pen: ”Sunt candidata puterii de cumparare, dumneavoastra sunteti candidatul puterii de a cumpara (…). Nu vedeti relatiile umane decat raportat la ceea ce aduc”.

Macron despre ambiguitatea lui Le Pen cu privire la vointa sa de a iesi din euro: ”O mare intreprindere nu va putea sa plateasca in euro, pe de o parte, si sa-si plateasca salariatii, pe de alta parte, in franci. N-a existat vreodata asa ceva, doamna Le Pen. Astea sunt aiureli”.

Le Pen: ”Sunteti pe burta in permanenta. In fata (…) comunitarismelor, bancilor. Pe burta! Sunteti «candidatul pe burta»”.

Macron: ”Proiectul dumneavoastra vizeaza sa traiasca din frica. Este ceea ce a hranit tatal dumneavoastra timp de decenii (…). Dumneavoastra sunteti coproductia sistemului pe care-l denuntati. Traiti in el. Sunteti un parazit”.

Un schimb de replici dur a avut loc anterior pe tema retragerii cetateniei.

Trebuie sa-i expulzam imediat pe strainii «fisati S» care se afla pe teritoriul nostru. Toti cei care, straini pe teritoriul nostru, au o legatura cu fundamentalismul islamist, afara, afara! (Pentru) toti cei care au dubla cetatenie, vom pune in aplicare retragerea nationalitatii” franceze, a declarat Le Pen.

Macron a declarat ca ”teroristii impotriva carora vrem sa luptam si pe care-i voi eradica sunt oameni care se sinucid in atentate”.

”In cazul cuiva care se afla in aceasta dispozitie de spirit, credeti ca retragerea nationalitatii agitata de doamna Le Pen ii face sa tremure?”, s-a intrebat fostul ministru.

Candidatul En Marche! a anuntat ca lupta impotriva amenintarii teroriste va fi ”prioritatea” sa in cazul in care va fi ales.

”Fisele S sunt fise ale serviciilor de informatii”, deci ”sa-i bagam pe toti la inchisoare sau sa-i trimitem in afara frontierelor nu ar avea sens”, a spus el.

”Cheia este sa consolidam serviciile de informatii”, a apreciat el, adaugand ca vrea ”reconstituie fortele serviciilor de informatii”.

Candidata FN a apreciat ca ”trebuie atacata radacina raului”, care este, in opinia ei, ”dezvoltarea exponentiala a fundamentalismului islamist pe teritoriul nostru”, si anume prin ”atacarea asociatiilor care va sustin, ca UOIF”, o ”asociatie islamista, care apara fundamentalismul islamist”.

”Nu-i cunosc pe liderii UOIF, nu i-am intalnit vreodata, nu am relatii cu ei”, i-a raspuns Macron.

Uniunea Organizatiilor Islamice din Franta UOIF, apropiata miscarii Fratii Muslmani), care reuneste 250 de asociatii, apara un islam vizibil si mai conservator in societate.
Le Pen l-a acuzat deja pe contracandidatul ei de la En Marche! ca se afla ”intre mainile” organizatiei musulmane, o acuzatie catalogata drept o ”minciuna nerusinata” de catre UOIF pe 26 aprilie.

”Noi avem un respect fata de domnul Emmanuel Macron, dar nu avem legaturi speciale cu miscarea sa”, a scris organizatia, care ”indeamna la votarea masiva a domnului Macron si la oprirea amenintarii incarnate de ideile doamnei Le Pen”.

Franta va fi condusa de o femeie dupa alegeri, ”de mine sau doamna Merkel”, afirma Le Pen

Marine Le Pen a dat asigurari ca ”Franta va fi condusa de o femeie” dupa alegerile prezidentiale, ”de mine sau doamna (Angela) Merkel”, dupa ce l-a acuzat pe Emmanuel Macron ca nu face nimic fara binecuvantarea cancelarului german, relateaza AFP.

”Oricum, Franta va fi condusa de o femeie, va fi ea sau eu”, i-a spus Le Pen lui Emmanuel Mmacron, in dezbaterea televizata dintre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale.

”Realitatea este ca v-ati dus sa o vedeti pe doamna Merkel si ca ati fost sa-i cereti binecuvantarea, pentru ca nu intentionati sa faceti ceva fara acordul ei”, l-a acuzat ea, denuntand ”supunerea fata de Uniunea Europeana”.

”Bineinteles ca eu vreau o Franta care sa se bata cu Germania”, i-a raspuns Macron, reprosandu-i ”una dintre aceste formule care sunt ridicole”.

”Din fericire”, a spus el, ”tara noastra a avut lideri vizionari. Generalul de Gaulle si cancelarul Adenauer au stiut sa lucreze impreuna si au construit aceasta Europa”.

Francezii isi vor vota noul presedinte duminica, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

sursa:stirileprotv.ro

%d blogeri au apreciat: