Connect with us

International

Zeci de diplomați ruși au părăsit, astăzi, teritoriul Republicii Moldova

Published

on

Zeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit, astăzi, teritoriul Republicii Moldova, după ce autoritățile de la Chișinău au decis reducerea personalului de la Ambasada Rusiei, pentru acțiuni de „destabilizare” a țării.

O cursă aeriană specială a aterizat pe aeroportul din Chişinău, pentru a prelua diplomații ruși și a-i transporta la Moscova, relatează Agerpres.

La sfârşitul lunii iulie, guvernul Republicii Moldova a anunţat că numărul diplomaţilor acreditaţi şi al angajaţilor „tehnico-administrativi”, care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, va fi redus, de la peste 80 de persoane, la 25. Decizia Chişinăului a venit „„ca urmare a numeroaselor acţiuni neprietenoase faţă de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum şi tentativelor de destabilizare a situaţiei interne din statul nostru”. În replică, Moscova a anunțat că nu va rămâne fără răspuns: „Este un nou pas spre distrugerea relațiilor bilaterale, din partea regimului de la Chișinău. În dorința sa, de a se evidenția, în fața sponsorilor săi vestici, pe partea de rusofobie, Chișinăul oficial cade la tot mai mari adâncimi, împrumutând activ experiența ucraineană și baltică, precum și măsurile standard, inclusiv aducerea de ofense publice țării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.