Connect with us

CULTURAL

Ziua Culturii Naționale – la Teatrul Național „Marin Sorescu”

Published

on

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită, și în acest an, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, printr-o serie de manifestări, care vor debuta, de la ora 11.00, în sala ”Amza Pellea”, cu spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”. Este vorba despre un recital de poezie, susținut de actorul actorul Emil Boroghină, fondator al primului teatru de poezie din România,Poesis. Din repertoriu fac parte poemele: Copii eram noi amândoi…, O, rămâi, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Epistolă către Chibici, Venere şi Madonă, Epigonii, Cugetările Sărmanului Dionis, Din valurile vremii…, Dorinţa, Dormi, Atât de fragedă…, De ce nu-mi vii…, Departe sunt de tine, Peste vârfuri, Dintre sute de catarge, Glossa, Cărţile, Viaţa, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Luceafărul, Odă (în metru antic), Trecut-au anii, Mai am un singur dor, Memento mori

În aceeași zi, la ora 18.00, la intrarea principală a TNC, va fi proiectat video mesajul Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prilejuit de sărbătorirea acestei importante zile a culturii naționale. Totodată, vor fi proiectate imagini din istoria de 170 de ani a Naționalului craiovean. Această video-proiecție, vizibilă de pe esplanada teatrului, în Piața William Shakespeare, se va redifuza la ora 20.30.

Începând cu ora 19.30, Teatrul Național „Marin Sorescu” propune publicului românesc și internațional un ambițios proiect, HEKTOMERON – un maraton teatral, desfășurat pe durata a o sută de zile, cu o sută de poveşti din “Decameronul” de Giovanni Boccaccio, la care vor contribui o sută de regizori, din tot atâtea ţări. În colaborare cu actorii TNC, va fi regizată o unică temă, care evidenţiază un spiritul rezistent al omului, silit să treacă prin pandemia mondială.

Pe lângă cele o sută de episoade, a câte 14 minute fiecare, vor fi prezentaţi actori, scenografi, dramaturgi şi teatre din ţările participante, motiv pentru afirmarea diferitelor identităţii culturale din acest temerar proiect.

Proiectul debutează de Ziua Culturii Naționale cu Italia, țara de origine a lui Boccaccio, urmând să fie finalizat printr-un spectacol marathon, de 25 de ore, în data de 26 aprilie 2021.
Proiectul HEKTOMERON va putea fi urmărit pe www.hektomeron.com.