Connect with us

Evenimente

Ziua Internațională a Poeziei

Nu există nicio altă artă fără poezie

Published

on

La 21 martie, în fiecare an este marcată Ziua Mondială a Poeziei pentru a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Prima Zi a Poeziei s-a sărbătorit în 1998 în Grecia, în clădirea Poștei Vechi din Piața Kotzia/Piața Rezistenței Naționale, fără prea mult fast, dar, cu mare succes.

Un an mai târziu, scriitorul grec Vasilis Vasilikos, ambasadorul Greciei la UNESCO, a făcut propunerea ca, așa cum există o Zi Internațională a Muzicii sărbătorită pe 21 iunie, să existe și o Zi Internațională a Poeziei, pe 21 martie.

UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane, a emis în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru ca în fiecare an să fie sărbătorită Ziua Mondială a Poeziei. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi.

Marcarea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, la susținerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: „Nu există nicio altă artă fără poezie”.

Foto: Dan Păsărin

%d