Connect with us

International

Ziua mondiala a astmului

În 2015, Ziua mondială a astmului este marcată în întreaga lume la 5 mai (în prima zi de marți a lunii).

Published

on

astm

 

În 2015, Ziua mondială a astmului este marcată în întreaga lume la 5 mai (în prima zi de marți a lunii) și are ca obiectiv îmbunătățirea informării despre această afecțiune și despre modurile de îngrijire.

În acest an, tema aleasă este „Puteți controla astmul dumneavoastră” și are și o subtemă „E timpul pentru tratarea astmului bronșic”. Ziua mondială a astmului este un eveniment anual organizat de Inițiativa Globală pentru Astm (Global Initiative for Asthma — GINA), în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătății și cu educatori specializați în problemele astmului. GINA a lansat și în acest an provocarea ca fiecare organizator al unui eveniment dedicat zilei să completeze propoziția: „Este timpul să …” pentru a fi în acord cu evenimentul și pentru a ajunge la publicul țintă, după cum se menționează pe www.ginasthma.org.

Astmul este o boală a căilor respiratorii. Simptomele variază de la persoană la persoană, dar în general includ tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, dureri în piept sau de presiune, care pot apărea de mai multe ori pe zi sau pe săptămână și se pot agrava în timpul activităților fizice sau în timpul nopții. Astmul trebuie privit fără teamă și false prejudecăți: a fi astmatic nu înseamnă că nu poți să duci o viață normală. Sunt sportivi, campioni olimpici care suferă de astm, personalități publice, oameni obișnuiți și toți pot avea o viață normală. Specialiștii se concentrează pe educarea publicului cu privire la cele mai eficiente modalități de a controla și de a trata astmul.

Statisticile arată că peste 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel mondial și peste 250.000 de persoane mor anual de astm, potrivit estimărilor OMS. În Europa 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalența este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat. Raportul GINA confirmă faptul că astmul este în creștere în întreaga lume și estimează că încă 100 de milioane de persoane ar putea să sufere de astm până în 2025.

Prevalența simptomelor de astm la adulți în țara noastră este în jur de 10%, iar la copii de 6,4%. Datele statistice de la Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică arată ca numărul cazurilor de astm bronșic înregistrat de către medicii de familie în anul 2011, în România, a fost de 23.552, cu 12% mai mult față de anul 2009.

Marcarea Zilei mondiale a astmului în România este realizată prin diverse evenimente, care se desfășoară în mai multe orașe, precum campanii de informare asupra bolii și a tratamentelor existente, efectuarea gratuită a testului — spirometrie, expoziții de picturi, desene și colaje de fotografii având ca temă astmul, întâlniri cu specialiști etc.

Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este marcată în peste 35 de țări. Participarea a crescut în fiecare an, continuându-se sensibilizarea la nivel mondial atât prin educație, cât și prin organizarea unor manifestări diverse.

 

Sursa: Agerpres