Connect with us

International

Ziua Mondială a Teatrului, marcată la Teatrul Naţional “Marin Sorescu”

Published

on

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită, anual, pe 27 martie. Cu această ocazie, Teatrul Naţional “Marin Sorescu”  propune spectatorilor săi un program variat: ateliere de teatru și de creație pentru elevi, tur ghidat în culisele teatrului și spectacolele „Gaițele”, regia Alexandru Boureanu, și „Recitindu-l pe Shakespeare”, recital susținut de maestrul Emil Boroghină.

An de an, acest eveniment important pentru lumea teatrului este marcat de citirea unui mesaj international, conceput și transmis de o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii, invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment. Anul acesta, mesajul este semnat de Siminha Ayoub, actriță de origine egipteană.
”(…) Mă adresez vouă, astăzi, nu însă doar pentru a rosti vorbe, şi nici măcar pentru a-l celebra pe acest părinte al tuturor artelor – „teatrul” –, cu ocazia Zilei sale Mondiale. Vă invit mai degrabă să vă ridicaţi cu toţii împreună, mână în mână şi umăr la umăr, pentru a striga din răsputeri, aşa cum facem pe scenele teatrelor noastre, şi a ne trimite cuvintele să trezească conştiinţa întregii lumi, pentru a căuta în noi esenţa pierdută a umanităţii: aceea a unei fiinţe libere, tolerante, iubitoare, empatice, blânde şi deschise, capabilă să respingă această josnică imagine a brutalităţii, a rasismului, a conflictelor sângeroase, a gândirii unilaterale şi a extremismului. Fiinţele omeneşti au călcat pe acest pământ şi sub acest cer timp de mii de ani – şi vor continua să calce. Aşadar, scoateţi-vă picioarele din mlaştina războaielor şi conflictelor sângeroase şi lăsaţi toate astea la intrarea în scenă. Poate că atunci omenia noastră, acum îndoielnică, va redeveni o certitudine categorică, ce ne va face pe toţi cu adevărat mândri că suntem oameni şi că suntem cu toţii fraţi şi surori întru omenie.”

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, mesajul va fi citit de managerul teatrului, Alexandru Boureanu, de la ora 19:00, înaintea spectacolului „Gaițele” regia Alexandru Boureanu. De asemenea, mesajul UNITER, semnat de Dragoș Buhagiar, va fi citit de Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național Craiova.

În programul dedicat acestei zile se regăsesc ateliere de teatru și de creație pentru elevii din zona Olteniei. Aceste activitati fac parte din proiectul ”Educăm împreună”, organizat de Teatrul Național Craiova în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Tot luni,27 martie 2023, publicul este invitat să descopere culisele teatrului şi detalii inedite din spatele cortinei, cu ocazia turului ghidat, programat la ora 15:00. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, prin înscriere la următorul

link https://forms.gle/ogi5WUN78jwEFajT6  sau la Agenția de bilete a teatrului. De asemenea, în foaierul teatrului va fi expusă o galerie cu imagini inedite de la construcția și inaugurarea actualei clădiri a Teatrului Național Craiova.

%d blogeri au apreciat: