Connect with us

International

Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea

Este axată pe informarea asupra aplicări pedepsei cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri.

Published

on

La 10 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea, la apelul Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea.

Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea, aflată la a 13-a ediție, este axată pe informarea asupra aplicări pedepsei cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri, pentru a reduce aplicarea acesteia pedepse. Coaliția mondială împotriva pedepsei cu moartea recomandă organizarea de evenimente, precum: dezbateri publice și proiecții de filme, expoziții de artă (fotografie, desen, afișe) sau spectacole de teatru, demonstrații, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea.

În timp ce la nivel mondial se derulează mișcări pentru abolirea pedepsei cu moartea, între anii 1980 — 2000 multe țări au adăugat în sistemul lor juridic pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri. Infracțiunile legate de droguri nu sunt considerate în general ca intrând în categoria celor mai grave crime.

33 de țări și teritorii păstrează pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri, din care 13 țări au efectuat o execuție pentru infracțiuni legate de droguri în ultimii cinci ani, 12 țări păstrează o pedeapsă obligatorie cu moartea pentru anumite categorii de infracțiuni legate de drogurilor, 5 țări sunt aboliționiste în practică, informeaza Agerpres.

%d