Connect with us

Regional

Zonele Umede – O lume de descoperit, la Muzeul Olteniei

   

Published

on

Secția de Științele Naturii, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, a organizat astazi, 1 februarie, ora 11.00,  activitatea cultural – educativă  „Zonele Umede – O lume de descoperit”, derulată în cadrul  proiectului educațional „Muzeul – O școală altfel”, în parteneriat cu elevii de la Colegiul Tehnic „Constantin Nenițescu”.

Distrugerea şi degradarea zonelor umede, ca urmare a  intervenţiei umane, fragmentarea şi pierderea lor  au generat cele mai serioase ameninţări privind supravieţuirea florei şi faunei specifice acestor ecosisteme. Conştientă că, în fapt, conservarea zonelor umede, cu întreaga lor biodiversitate poate fi asigurată numai printr-o acţiune internaţională constantă, organizaţia UNESCO a încheiat la Ramsar, în Iran, la 2 februarie 1971, Convenţia asupra Zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice la care a aderat şi România prin legea 5 din 25 ianuarie 1991.

          Pentru a asigura conservarea biodiversităţii acestora sunt necesare cercetări ştiinţifice minuţioase privind inventarul florei şi faunei, identificarea factorilor distructivi, urmată de promovarea măsurilor de protejare şi conştientizarea publică privind valoarea resurselor naturale şi folosirea raţională a acestora.

Prin urmare, ele constituie veritabile resurse ştiinţifice şi economice, necesitând un regim special de ocrotire şi conservare, deziderat urmărit de instituţiile implicate în educaţia ecologică şi protecţia mediului.

Cu ocazia acestui eveniment s-a desfăşurat manifestarea Zonele Umede – O lume de descoperit, care a constat în:

– Comunicări şi eseuri cu mesaje ecologice prezentate de elevii clasei a XI-a de la Colegiul Tehnic Costin D. Nenițescu din Craiova îndrumați de profesorii de specialitate Claudia Grigorescu și Luminița Radu Militaru;

– Dezbaterea Protecţia şi utilizarea durabilă a zonelor umede, în contextul schimbărilor climatice.

Manifestarea a fost înscrisă în activităţile cultural – educative realizate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ și în cadrul proiectului educațional Muzeul – O școală altfel.