Connect with us

National

13 februarie este Ziua Mondială a Radioului

Published

on

13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. La această dată, în 1946 se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite.

Iniţiativa unei sărbători mondiale a aparţinut Academiei Spaniole de Radio.


Radioul rămâne, și în zilele noastre, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil.


UNESCO insistă pe necesitatea libertății de exprimare și a siguranței jurnaliștilor.


Accesul imediat la frecvențele radio este esențial pentru salvarea de vieți.

În 2024, Ziua Mondială a Radioului marchează centenarul acestuia. Cu această ocazie, tema anului 2024 a fost stabilită la Radioul, un secol de informare, divertisment și educație.

La inițiativa Delegației Permanentă a Spaniei la UNESCO, la 3 noiembrie 2011 a fost aprobată înființarea Ziua Mondială a Radioului.

În cei 100 de ani de existență, radioul a devenit, în mod incontestabil, mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor, oferind știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii, notează UNESCO într-un mesaj aniversar.

În ultima sută de ani, radioul s-a dovedit a fi un mijloc crucial de menținere a libertății de opinie și exprimare, adesea fiind unicul mod de rezistență și continuitate în vremuri de criză.

Studiile au arătat, în mod repetat, că radioul se bucură de cea mai mare încredere, majoritatea cetățenilor situându-l deasupra televiziunii, a internetului, a rețelelor sociale sau a presei scrise