Connect with us

Regional

A fost cândva o insulă pe Dunăre.

Insula Ada-Kaleh era într-o vreme – pentru locuitorii ei, dar și pentru cei care au vizitat-o vreodată – un loc paradisiac.

Published

on

Vorbim la trecut. 

Ridicarea barajului Hidrocentralei Porțile de Fier I, mândria hidrotehnicii românești, a inclus între pierderile colaterale și trecerea definitivă în istorie a acestui loc.

Insula lor , a locuitorilor, majoritar turci a fost acoperită între 1970-1971 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei. Odată cu insula, dorm sub ape sute de ani de istorie zbuciumată, destine împlinite și povești trăite la margine de imperii (otoman, habsburgic), mituri și legende născute între ape.

Pentru noi, care n-am văzut Ada-Kaleh decât prin ochii celor care ne-au povestit, insula asta este o fantasmă. N-o să știm niciodată dacă era cu adevărat atât de frumoasă ca în amintirile foștilor insulari, cu case înflorite, viță-de-vie, leandri, magnolii, flori cățărate pe zidurile îmblânzite de soarele verii, lămâi și smochini, bragă rece și înghețată parfumată, aromă proaspătă de fistic și baclavale, turci fumând narghilea în fața porților scunde… un Levant în miniatură.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: