Connect with us

International

Academie Europeana pentru cariere in turism

Claudia Ţapardel: O Academie Europeană pentru cariere în turism poate fi o soluţie pentru mulţi tineri fără loc de muncă sau inactivi, inclusiv din România.

Published

on

Eurodeputata PSD a propus înfiinţarea unei Academii Europene pentru cariere în domeniul turismului, pentru a creşte interesul tinerilor faţă de urmarea unor profesii în acest sector.

claudia„Turismul produce în Europa aproximativ 2 milioane de afaceri mici şi mijlocii, care, la rândul lor oferă europenilor 10 milioane de locuri de muncă. O instituţie de învăţământ cu reprezentanţe la nivelul tuturor statelor membre cu potenţial turistic poate scoate tinerii europeni din inactivitate sau şomaj, oferindu-le un viitor într-un sector economic performant şi de viitor”, a punctat Claudia Ţapardel, eurodeputată PSD.

Preşedinta Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European şi Patrimoniu Cultural Claudia Ţapardel a participat, alături de reprezentanţi ai Comisiei Europene la Conferinţa finală a studiului comandat de societatea civilă şi patronatele din turism „The EU’s Tourism Education & Training Offer – a mapping exercise and performance check”.

Claudia Ţapardel a prezentat faptul că Strategia României pentru Turism ar trebui să conţină o componentă clară de profesionalizare şi formare a tinerilor pentru acest sector economic.

„Una dintre soluţiile pentru tinerii din Europa şi din România poate să fie turismul. Vorbim despre un sector economic care produce locuri de muncă şi creştere economică. Singurul obstacol în calea integrării unui număr important de tineri în acest sector este lipsa unor programe de carieră în turism”, a specificat copreşedinta Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European.

„Să nu uităm că în România turismul poate să fie o meserie care ţine ocupaţi tinerii pe tot parcursul anului. Aceiaşi specialişti pot să lucreze în turism, atât vara cât şi iarna, la munte, pe litoral sau chiar în Delta Dunării”, a subliniat Claudia Ţapardel.

„Educaţia în turism nu mai este o prioritate pentru universităţi. Eu cred că odată cu dezvoltarea turismului din România, ofertele educaţionale din acest sector pot creşte considerabil. Gândiţi-vă că un tânăr din România poate să lucreze, dacă încurajăm mobilitatea forţei de muncă, pe tot parcursul anului în turism. Potenţialul există, trebuie doar să profităm de el, inclusiv în interesul tinerilor care au dificultăţi în a-şi contura o carieră şi un viitor sigur”, a adăugat Claudia Ţapardel.