Connect with us

Fapt divers

Astazi este Rosh Hashanah: Anul Nou evreiesc

Traditii si obiceiuri culinare – deliciu absolut!

Published

on

Conform calendarului mozaic azi, 14 septembrie, este Anul Nou evreiesc, respectiv prima zi din anul 5776. Rosh Hashana – cum este numit în limba ebraică – diferă de felul în care creştinii sărbătoresc intrarea în noul an.

rosh-hashanah-2013

Rosh Hashana (în ebraică, literar capul, începutul anului) este Anul nou evreiesc, începutul unui nou an potrivit cu calendarul ebraic. Cade în prima zi a lunii Tishrei, care este prima lună a calendarului evreiesc modern și prima din cele 10 zile ale penitenței numite Yamim Norayim, care culminează cu Ziua Ispășirii, Yom Kipur. În emisfera nordică, are loc la începutul toamnei.

După tradiție, ar fi aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. În Torá i se mai spune și Yom Hatruá, ziua sunării (la origine – din trâmbițe, în zilele noastre asociată adesea cu cornul Shofarului).

Obiceiurile de Rosh Hashana includ sunarea din shofar și o cină familială la care se mănâncă alimente simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce. Alte alimente care trebuiau să fie prezente și binecuvântate pe masa cinei conform tradiției: granate, curmale, morcovi, dovleac, fasole (verde), praz, o sfeclă precum și un cap de pește.

Rosh-Hashanah-620x310

Urările obișnuite de Rosh Hashana sunt: „Shaná Tová” (Un an bun) sau „Shana Tová u-Metuká” (Un an bun și dulce), și deasemenea „Ktivá ve-Hatimá Tová”. Rosh Hashana este momentul la care se refereau în mediul evreiesc tradițional contractele legale, atât pentru grija animalelor cât și pentru trebuințele poporului. Mișna precizează că în baza acestei date trebuie calculată desfășurarea anilor și – prin urmare – și anul sabatic și jubileul. Sărbătoarea durează două zile.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: