Connect with us

Fapt divers

(Audio) Tu stii ce iti polueaza casa?

Aerul din propriile locuinţe poate fi mult mai poluat decât aerul de afară. Afla sursele de poluare.

Published

on

Aerul din propriile locuinţe poate fi mult mai poluat decât aerul de afară, chiar şi în cele mai mari şi mai industrializate oraşe, potrivit Agenţiei americane de mediu.

Oamenii petrec aproape 90% din timpul lor înăuntru, în casă sau la birou.

Simptomele unei boli pot apărea chiar şi în cazul unei singure expuneri la poluare şi pot fi de la iritatea ochilor, nasului şi gâtului, până la dureri de cap, greaţă şi oboseală. Aceste efecte sunt de obicei pe termen scurt şi tratabile – uneori, simpla eliminare a expunerii la sursa de poluare este un tratament suficient.

Există un număr de surse de poluare comune – multe persoane sunt deja în temă cu pericolele din spatele produselor de curăţenie şi a odorizantelor de cameră. Alte surse sunt, însă, necunoscute oamenilor obişnuiţi.

1. Mochetele noi emit o varietate de compuşi organici volatili (COV).

2. Becurile compacte fluorescente sparte emit cantităţi mici de mercur – o neurotoxină – în aer. Mochetele nu pot fi curăţate în totalitate, iar aspiratoarele nu ar trebui folosite pentru îndepărtarea acestei substanţe.

3. Electronicele şi alte obiecte din plastic făcute cu cloruri de polivinil pot emite ftalaţi, care au fost corelaţi cu afecţiuni hormonale şi infertilitate.

4. Lipiciul şi alţi adezivi pot emite COV, precum acetona sau metil etil cetona, care irită ochii şi afectează sistemul nervos. Lipiciul pentru cauciuc poate conţine n-hexan, o neurotoxină, iar adezivii pot emite formaldehidă, o substanţă toxică.

5. Echipamentele de încălzire (sobele, caloriferele, radiatoarele sau semineele), în principal sobele pe gaz, pot elibera monoxid de carbon, care produce dureri de cap, greaţă, oboseală şi chiar moarte, dacă încăperea nu este suficient aerisită.

6. Vopselurile şi dizolvanţii. Vopseaua pe bază de latex este mai bună decât cea pe bază de ulei, pentru că emite mai puţini vapori chimici. Dar, pe măsură ce se usucă, toate vopselurile emit COV, care provoacă migrene şi greaţă. Dizolvanţii şi sprayurile colorate pot conţine metilen clorid, care cauzează cancer.

7. Mobila tapisată şi produsele noi din lemn stratificat emit formaldehidă, o substanţă posibil cancerigenă şi care produce iritaţii ale cailor respiratorii, strănut, tuse, oboseală, erupţii pe piele şi reacţii alergice severe.

Cateva sfaturi pentru reducerea poluarii in locuinta va sunt oferite de Dr. Mariana Pasarescu:

ULTIMA ORĂ

Regional4 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional5 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport5 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional5 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional5 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional5 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional5 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON