Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 4 martie 2016

Published

on

Vineri, 4 martie

Zile trecute – 63

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 303

Soarele răsare – 06.47

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 18.08

PestiZodia – Peşti

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel şi Iuliana, sora lui

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Cazimir, rege(*), Fer. Ioan-Anton Farina, ep.

 

 

 

AristotelGândul zilei: „Este un principiu dovedit că trebuie să înveţi să asculţi pentru a şti comanda.” (Aristotel, în greacă Αριστοτέλης, 384-07.03.322 î.Hr., unul din cei mai importanți filozofi ai Greciei Antice, clasic al filozofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice)

 

 

 

-1275 – Astronomii chinezi observă o eclipsă totală de soare în China.

-1461 – Războiul celor două roze: regele Henric al VI-lea al Angliei (casa Lancaster) este detronat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea (casa de York).

-1789 – Intrarea în vigoare a Constituției SUA.

-1801 – Thomas Jefferson a depus jurământul ca președinte al SUA, primul de la inaugurarea noii capitale a SUA la Washington.

-1821 – Revoluţia de la 1821: oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită „Adunarea norodului”, ocupă Slatina.

-1882 – S-a născut Nicolae Titulescu, jurist, profesor, diplomat şi om politic, în repetate rânduri ministru de Externe, preşedinte al Ligii Naţiunilor, membru titular al Academiei Române.

-1907- Răscoala ţărănească din 1907- peste 2 000 de ţărani răsculaţi pătrund în Botoşani, unde au loc ciocniri sângeroase cu armata.

-1915 – Guvernul rus înaintează ambasadorilor  Franței și Angliei la Petrograd un memorandum în care își exprimă hotărarea de anexare la Rusia a Constantinopolului și a strâmtorilor Bosfor și Dardanele.  Guvernele francez și englez nu s-au împotrivit.

-1923 – Se creează Liga Apărării Național-Creștine (LANC), organizație extremistă, condusă de profesorul universitar  A.C. Cuza, din care s-a desprins Garda de Fier.

-1945 – Șase avioane americane greșesc ținta cu 480 km și, în loc să bombardeze orașul german Freiburg, lovesc orașul Zürich. Piloții sunt trimiși în fața unei curți marțiale, în Anglia. Elvețienii, neutri, se plâng demult că avioanele Aliaților invadau frecvent spațiul lor aerian, avioane pe care elvețienii le doborau cu avioanele lor de luptă Bf 109, construite de germani. Englezii și americanii, care îi consideră pe elvețieni o șleahtă de simpatizanți germani, sunt tot mai convinși că elvețienii merită un bombardament ca lumea.

-1946 – Frank Sinatra a lansat primul său album „The Voice Of Frank Sinatra”.

-1963 – La Paris, şase oameni sunt condamnaţi la moarte pentru conspiraţie de asasinat asupra preşedintelui Charles de Gaulle.

-1966 – The Beatles: Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon   comentează,  „Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmație ce a creat controverse în SUA.

-1975 – Charlie Chaplin a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

-1977 – S-a produs, în România, cutremurul cu cele mai grave consecinţe din istorie – peste 1570 de victime. Cutremurul s-a produs la ora 21.22, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde. La nivelul întregii ţării au fost circa 11 300 de răniţi şi aproximativ 35 000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

-1977 – Premiera, la Bucureşti, pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, a dramei istorice „Răceala” de Marin Sorescu.

-1991 – Prințul Sheikh Saad al-Abdulla al-Sabah a devenit primul membru al familiei conducătoare din  Kuweit care s-a întors în țară după eliberarea de sub ocupația irakiană.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan