Connect with us

Fapt divers

Capetele ciocănitoarelor se comportă ca niște ciocane rigide

Published

on

Photo by Bill Pennell on Unsplash

Oamenii de știință se întreabă de mult timp cum pot ciocănitoarele să lovească repetat cu ciocul trunchiurile copacilor fără a suferi leziuni ale creierului. Până acum se credea că craniile acestora se comportă ca niște căști care absorb șocurile, însă un studiu publicat recent sugerează că funcționează mai degrabă ca niște ciocane rigide.

Cercetătorii au folosit înregistrări video de mare viteză cu trei specii de ciocănitori și au construit modele biomecanice, cu ajutorul cărora au ajuns la concluzia că orice absorbție așocurilor de către craniu ar fi dezavantajoasă pentru păsări.

Deși șocul loviturii depășește pragul cunoscut pentru o comoție la maimuțe și la oameni, creierul mai mic al ciocănitorilor poate rezista, chiar și fără absorbția șocurilor.

Descoperirile au și implicații practice, deoarece inginerii au folosit anterior anatomia scheletului cranian al ciocănitoarei ca sursă de inspirație pentru a dezvolta materiale și căști de protecție care să absoarbă șocurile, aceasta nefiind însă o idee prea bună, având în vedere că anatomia ciocănitoarei minimizează absorbția șocurilor.

Sursă text: sciencedaily.com

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: