Connect with us

Fapt divers

Cel mai mare lac de apă dulce din China se micșorează din cauza secetei

Published

on

Sursă imagine: earthobservatory.nasa.gov

Între sezonul de iarnă și cel de vară, Lacul Poyang, din provincia chineză Jiangxi, variază în mod obișnuit în mărime. În timpul iernii, nivelul apei din lac este de obicei scăzut. Apoi, ploile de vară fac ca cel mai mare lac de apă dulce din țară să se umfle pe măsură ce apa curge dinspre râul Yangtze.

Cu toate acestea, lacul nu s-a umflat în vara anului 2022. Valul de căldură prelungit și o secetă în mare parte din bazinul râului Yangtze au secat lacul mai devreme și au dus nivelul apei la minime nemaiîntâlnite de zeci de ani.

Cel mai ridicat nivel al apei lacului Poyang din acest an a fost înregistrat pe 23 iunie, acesta scăzând rapid după aceea din cauza temperaturilor ridicate și lipsei ploilor, iar pe 6 august nivelul era de 11,99 metri, marcând ceea ce se numește începutul „sezonului uscat” al lacului.

Acest fenomen a venit cu aproximativ 100 de zile mai devreme decât de obicei, fiind cea mai fost cea mai timpurie dată la care nivelul apei a coborât până la o asemenea valoare de când auînceput să se țină înregistrările, în 1951. Pe 30 august adâncimea raportată a lacului a fost de doar 8,96 metri.

Golirea lacului Poyang a perturbat sistemele de irigații, de transport maritim și de apă potabilă pentru comunitățile din apropiere. De asemenea, milioane de oameni care locuiesc în tot bazinul hidrografic al râului Yangtze sunt afectați, deoarece căldura extremă și seceta exercită presiuni asupra rezervelor de apă, agriculturii, producției de energie electrică și activității industriale din China.

Sursă text: scitechdaily.com