Connect with us

Fapt divers

Cele mai bune 10 alimente pentru creier

Sanatatea noastra fizica si mentala si chiar cea spirituala sunt semnificativ legate de ceea ce mancam.

Published

on

 Functiile noastre cognitive, performantele noastre fizice, sanatatea noastra fizica si mentala si chiar cea spirituala sunt semnificativ legate de ceea ce mancam. Iata zece alimente recomandate pentru o mai buna activitate cerebrala.

1. Seminte de bostan
O mana din aceste seminte pe zi iti va furniza cea mai mare parte din doza zilnica recomandata de zinc. Favorizeaza memoria si agilitatea.

2. Broccoli
Aceasta leguma stimuleaza viteza de procesare a informatiilor in creier. Broccoli-ul are nutrienti care au capacitatea de a imbunatati memoria si de a mentine sanatatea creierului. De asemenea, are proprietati care ajuta la protejarea inimii.

3. Nuci
Nucile, pe langa faptul ca sunt un aliment gustos si pot fi combinate cu zeci de feluri de mancare, va inzestreaza cu o cantitate buna de vitamina E. Nucile ofera organismului diverse vitamine si minerale, inclusiv fosfor, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B si vitamina E. Acestea sunt cel mai bun aliat si in mentinerea sanatatii cardiovasculare.

4. Cacao
Acest ingredient a fost considerat de-a lungul istoriei unul miraculos. Are mai multe functii asupra creierului: stimuleaza invatarea, reglementeaza emotiile, si, printre alte proprietati, serveste drept antioxidant. Mancata, desigur, cu moderatie, cacaoa poate ajuta creierul, deoarece contine antioxidanti care previn imbatranirea prematura a organismului si celulele sale,prevenind in acelasi timp bolile de inima. De asemenea, este bogat in magneziu, un mineral care ajuta la hranirea sistemului nostru nervos.

5. Ceai verde
Aceasta planta contine aminoacizi, printre care L-teanina, ce face din bautura un companion demn de luciditate si meditatie. De asemenea, are un nivel ridicat de EGCG (Epigallocatechina Galat), care curata sangele, intinereste corpul si combate riscul de cancer. Este un bun antioxidant si ajuta la prevenirea bolilor de inima. De asemenea, ajuta la conservarea memoriei, previne daunele cauzate de trecerea timpului, pastrand celulele noastre protejate.

6. Somon salbatic
Subliniem salbatic deoarece, evident, nu se refera la somonul captiv hranit cu hormoni. Acesta este bogat in proteine si Omega-3 si, in plus, este dovedit stiintific ca reduce riscul de Alzheimer.

7. Stridii si sardine
Aceste doua fructe de mare sunt bogate in vitamina B12, care relaxeaza sistemul nervos, ceea ce va duce la o mai mare claritate de gandire, si, de asemenea, va oferi energie pentru creier pentru a efectua functii mai rapid si mai concret.

8. Seminte de chia
Semintele de chia favorizeaza functionarea neuronilor si sporesc activitatea creierului. Acestea sunt considerate cea mai mare sursa de omega-3 ce se obtine in natura si previn imbatranirea tesuturilor.

9. Ulei de masline
Uleiul de masline are efecte antioxidante puternice, protejeaza tesutul si previne deteriorarea acestuia. De asemenea, are grasimi sanatoase, care ajuta si la protejarea inimii, realizarea optima a circulatiei sangelui si hranesc toate celulele organismului, astfel incat acesta sa poata functiona corect.

10. Ulei de seminte de struguri
Se considera ca acest tip de ulei este eficace in reducerea stresului si inflamatiei la nivelul creierului, stimularea memoriei si previne unele dintre daunele asociate cu boala Alzheimer. Semintele de struguri contin minerale cunoscute pentru efectele lor de anti-imbatrainire si o posibila prelungire a duratei de viata.

Strugurii au fost utilizati pentru valoarea lor medicala si nutritiva de mii de ani. Atat egiptenii antici, cat si grecii au folosit struguri, desi de obicei sub forma de vin. Chiar si frunzele au fost folosite pentru a opri sangerarea s inflamatiile. Strugurii necopti sunt utilizati pentru tratamentul de dureri de gat, iar stafidele pentru constipatie si sete.

 

 

Sursa: ziare.com