Connect with us

Fapt divers

Cine a inventat ciocolata?

Published

on

Image by Freepik

Conform unui studiu publicat în 2018, cele mai vechi dovezi ale utilizării semințelor fructului arborelui de cacao datează de acum aproximativ 5.300 de ani, din situl arheologic Santa Ana-La Florida din sud-estul Ecuadorului, care este atribuit culturii Mayo-Chinchipe.

Cu toate acestea, ciocolata preparată de indigenii sud-americani era foarte diferită de ciocolata de care se bucură majoritatea oamenilor în prezent.

Pentru a face ciocolată, semințele mari ale păstăilor de fructe ale arborelui de cacao sunt fermentate în pulpa albă a fructului. Ele sunt apoi uscate, curățate și prăjite, după care li se îndepărtează pielea, pentru a obține un miez.

Acesta este apoi măcinat, iar masa de cacao este adesea livrată sub formă de lichid – numit lichior de ciocolată – care poate fi amestecat cu alte ingrediente pentru a face ciocolată comercială. Lichiorul de ciocolată poate fi, de asemenea, presat pentru a obține cele două componente ale sale, pudra de cacao și untul de cacao.

Este posibil ca primele băuturi din cacao să nu fi fost aproape fierbinți, precum ciocolata caldă de astăzi, ci mai degrabă călduțe, a spus Cameron McNeil, profesor asociat de antropologie la Lehman College din cadrul City University of New York.

Aceasta a adăugat că „Mai multe rețete mesoamericane pentru băuturi de cacao folosesc, de asemenea, ardei iute pentru a le face picante – cum ar fi băutura mayașă și aztecă xocolatl, de unde provine cuvântul englezesc „ciocolată” – dar nu se știe cine a introdus ardeii iuți în rețetele pentru aceste băuturi antice.”

Începând cu secolul al XVI-lea, ciocolata a fost introdusă în Europa ca băutură și a devenit în curând un simbol al luxului. Ceea ce majoritatea dintre noi considerăm acum ca fiind ciocolată – tableta de ciocolată – a fost inventată în 1847 de compania britanică J.S. Fry and Sons, potrivit The Oxford Companion to Sugar and Sweets.

Primul baton de ciocolată cu lapte produs în masă a fost vândut în Statele Unite în 1900 de Milton Hershey, care vânduse caramele înainte de aceasta; iar batoanele de ciocolată au devenit deosebit de populare în SUA în anii 1920, când gustările au înflorit pe măsură ce consumul de alcool a scăzut din cauza Prohibiției.

Sursă text: livescience.com

ULTIMA ORĂ

Sport21 de minute ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National26 de minute ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional31 de minute ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional52 de minute ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regionalo oră ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regionalo oră ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional2 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON