Connect with us

Fapt divers

Cine a inventat ciocolata?

Published

on

Image by Freepik

Conform unui studiu publicat în 2018, cele mai vechi dovezi ale utilizării semințelor fructului arborelui de cacao datează de acum aproximativ 5.300 de ani, din situl arheologic Santa Ana-La Florida din sud-estul Ecuadorului, care este atribuit culturii Mayo-Chinchipe.

Cu toate acestea, ciocolata preparată de indigenii sud-americani era foarte diferită de ciocolata de care se bucură majoritatea oamenilor în prezent.

Pentru a face ciocolată, semințele mari ale păstăilor de fructe ale arborelui de cacao sunt fermentate în pulpa albă a fructului. Ele sunt apoi uscate, curățate și prăjite, după care li se îndepărtează pielea, pentru a obține un miez.

Acesta este apoi măcinat, iar masa de cacao este adesea livrată sub formă de lichid – numit lichior de ciocolată – care poate fi amestecat cu alte ingrediente pentru a face ciocolată comercială. Lichiorul de ciocolată poate fi, de asemenea, presat pentru a obține cele două componente ale sale, pudra de cacao și untul de cacao.

Este posibil ca primele băuturi din cacao să nu fi fost aproape fierbinți, precum ciocolata caldă de astăzi, ci mai degrabă călduțe, a spus Cameron McNeil, profesor asociat de antropologie la Lehman College din cadrul City University of New York.

Aceasta a adăugat că „Mai multe rețete mesoamericane pentru băuturi de cacao folosesc, de asemenea, ardei iute pentru a le face picante – cum ar fi băutura mayașă și aztecă xocolatl, de unde provine cuvântul englezesc „ciocolată” – dar nu se știe cine a introdus ardeii iuți în rețetele pentru aceste băuturi antice.”

Începând cu secolul al XVI-lea, ciocolata a fost introdusă în Europa ca băutură și a devenit în curând un simbol al luxului. Ceea ce majoritatea dintre noi considerăm acum ca fiind ciocolată – tableta de ciocolată – a fost inventată în 1847 de compania britanică J.S. Fry and Sons, potrivit The Oxford Companion to Sugar and Sweets.

Primul baton de ciocolată cu lapte produs în masă a fost vândut în Statele Unite în 1900 de Milton Hershey, care vânduse caramele înainte de aceasta; iar batoanele de ciocolată au devenit deosebit de populare în SUA în anii 1920, când gustările au înflorit pe măsură ce consumul de alcool a scăzut din cauza Prohibiției.

Sursă text: livescience.com

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: