Connect with us

International

CNN: Guvernul libanez ar urma să demisioneze astăzi, după protestele violente din ultimele zile

Published

on

Guvernul din Liban ar urma să demisioneze astăzi, susțin surse guvernamentale, citate de CNN. Decizia vine la mai puțin de o săptămână de la exploziile devastatoare din Beirut și ca urmare a protestelor violente din ultimele zile.

Trei miniștri ai cabinetului au demisionat deja, împreună cu șapte membri ai Parlamentului.

Prim-ministrul Hassan Diab a fost învestit la putere în decembrie anul trecut, la două luni după ce o revoltă populară a doborât guvernul anterior. Guvernul lui Diab este format din tehnocrați și susținut de partide politice importante, inclusiv grupul politic și militant Hezbollah, susținut de Iran.

În Liban au continuat duminică protestele violente, la cinci zile după exploziile uriașe care au dus la moartea a 158 de de oameni și rănirea altor 6.000. În Beirut, manifestanții care cer schimbarea clasei politice, pe care o consideră coruptă în întregime, s-au confruntat cu forțele de ordine.

Țara se află în fața colapsului, după exploziile devastatoare. Libanul trecea deja prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Moneda națională s-a devalorizat cu peste 70% din valoarea sa de la protestele antiguvernamentale începute în octombrie. 

De asemenea, Guvernul Diab fusese văzut ca fiind neputincios în fața unei crize bancare în creștere. Statul nu a adoptat o lege privind controlul capitalului, lucru care contribuie la criza severă de lichiditate a țării. Cetățenilor li s-au impus limite stricte și arbitrare de retragere a numerarului de aproape un an, în timp ce se crede că miliardele de dolari au fost retrase din Liban de către elita economică a țării, epuizând rezervele valutare.

În altă ordine de idei, capitala Libanului, Beirut este în ruine, iar echipele de salvare caută, în continuare, posibili supraviețuitori ai exploziilor de săptămâna trecută. Bilanțul victimelor a crescut, sunt aproape 200 de morți și 6000 de răniți, mulți dintre ei în stare gravă. Sute de clădiri, inclusiv de patrimoniu, sunt distruse. O sinteză relizată de Constanța Comănici:

Constanța Comănici