Connect with us

Evenimente

Datul la grindă, tipic oltenesc

În prima zi a Anului Nou

Published

on

După botez, timp de 3 ani, în prima zi a Anului Nou (1 ianuarie), copilul este dus în casa moașei care pregătește hăinuțe noi și un colăcel special, împletit cât mai frumos.

Așa cum în ziua de Crăciun merg la nași cu plocon, în Oltenia, moșii primesc și ei daruri de la nepoți: vin, miere, prăjituri, sarmale, un curcan sau chiar și obiecte de cult. Moaşa pregăteşte un colac mare, din cocă de cozonac sau pâine, pe care îl leagă cu un şnur roşu, să nu-i fie nepotului de deochi, îl împodobeşte cu bomboane, cu fructe, pune pe el bani de hârtie, dar şi trei bani de metal, şi o sorcovă. Prin datul de grindă, spune tradiția, copilul va crește înalt și frumos și va aspira către lucruri mărețe. În timpul ritualului, cel mic va avea pus pe cap un colac în care se pun trei fire de busuioc și bani.

La pragul ușii se pun semințe de floarea soarelui, grâu și boabe de porumb alături de o bară de fier, care are rolul de a întări și proteja pe cel mic de relele, în timp ce semințele îi vor asigura o viață roditoare. Copilul, cu colacul pe cap, este aşezat pe pragul uşii, cu picioarele pe un fier, fie că-i vătraiul sau un topor din bătătură, iar moaşa îl ridică de trei ori.

Prima dată, copilul este ridicat la nivelul umerilor moașei, a doua oară – puțin peste umeri, iar a treia oară îl va ridica spre grindă, cât mai sus, aproape de tavan, rostind următoarele cuvinte:

-„Doamne ajută cu bine (prima ridicare)
-Cu sănătate (a doua)
-Să-mi trăiască nepotul! (a treia ridicare).