Connect with us

Fapt divers

Dinozaurii ar fi putut fi pe cale de dispariție înainte de impactul cu asteroidul gigant

Published

on

Photo by Fausto García-Menéndez on Unsplash

Extincția în masă a dinozaurilor a fost provocată de un asteroid, cu un diametru estimat între 10 și 15 km, care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani, cauzând erupții vulcanice catastrofale și o creștere a temperaturii globale cu 5 grade Celsius care a durat 100 000 de ani.

Un nou studiu sugerează însă că dinozaurii erau pe cale de dispariție cu milioane de ani înainte de evenimentul cataclismic, conform unei analize a peste 1 000 de coji de ouă fosilizate care au fost descoperite în centrul Chinei.

Rezultatele vor fi testate temeinic, studiul intervenind în lunga dezbatere dintre paleontologi cu privire la sfărșitul dinozaurilor tereștri.

Lucrarea sugerează că biodiversitatea giganticelor reptile era în declin cu cel puțin două milioane de ani înainte ca dinozaurii să dispară, la sfârșitul Cretacicului, lăsând păsările ca singurii lor descendenți în viață.

Cu toate acestea, studiile anterioare au constatat contrariul. O analiză recentă, de mare anvergură, care simulează rata de apariție a noilor specii, a constatat că mai puțin de 20% dintre dinozauri erau în declin terminal înainte de impactul cu asteroidul, în timp ce alte specii prosperau.

Pentru a rezolva aceste contradicții, concluzionează cercetătorii, este nevoie să fie găsite, eșantionate și analizate mai multe fosile și integrate datele existente din siturile din întreaga lume pentru a înțelege mai bine modelele de extincție.

Sursă text: sciencealert.com

%d blogeri au apreciat: