Connect with us

Fapt divers

Eveniment astronomic deosebit: luna va fi cu 30% mai strălucitoare în data de 14 noiembrie

În data de 14 noiembrie vom fi martorii unui eveniment astronomic fascinant, care nu a mai avut loc din 1948.

Published

on

În data de 14 noiembrie vom fi martorii unui eveniment astronomic fascinant, care nu a mai avut loc din 1948. Luna se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ, fiind cu 30% mai strălucitoare și cu un diametru de 14% mai mare decât în mod obișnuit. Următorul eveniment similar va avea loc în data de 25 noiembrie 2034. După cum explică cei de la NASA, fenomenul are loc deoarece Luna are o orbită eliptică numită perigeu, care se va afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pământ decât cealaltă parte, apogeul.

 Când Soarele, Luna și Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, se numește „syzygy”. Când acest eveniment se petrece având partea perigeului înspre planeta noastră, iar Luna se află în partea opusă a Pământului dinspre Soare, fenomenul se numește syzygy-perigeu.

Superluna nu este tocmai un fenomen neobișnuit, însă pe 14 noiembrie fenomenul va fi unul mult mai amplu decât cel care a avut loc pe 16 octombrie sau decât cel pe care o să-l putem observa pe 14 decembrie.

„Luna plină din 14 noiembrie este cea mai mare din 2016 și totodată ziua în care satelitul natural al Pământului va fi cel mai aproape de noi în acest secol 21”, se arată în comunicatul celor de la NASA.