Connect with us

Fapt divers

Grupa de sânge ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral timpuriu

Published

on

Photo by ANIRUDH on Unsplash

Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A sunt mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu persoanele cu alte grupe.

Grupele sanguine descriu varietatea bogată de substanțe chimice prezente pe suprafața globulelor noastre roșii. Printre cele mai cunoscute sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, individual ca A sau B, sau nu sunt prezente deloc, ca O.

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de controale care nu au suferit un accident vascular cerebral. participanții având vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

Aceștia au identificat două locații puternic asociate cu un risc mai precoce de accident vascular cerebral. Una dintre ele coincidea cu locul unde se află genele pentru grupa sanguină.

O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupei sanguine a relevat că persoanele al căror genom codifica pentru o variație a grupei A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu o populație cu alte grupe de sânge.

În cazul celor cu o genă pentru grupul O1, riscul era mai mic cu 12 procente.

Trebuie menționat însă că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu grupa de sânge A este mic, astfel că nu este nevoie de o vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral, aproximativ 75% dintre acestea având loc la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

Cercetătorii au declarat că este nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral.

Sursă text: sciencealert.com