Connect with us

Evenimente

În această noapte trecem la ora de iarnă

Sâmbătă spre duminică trecem la ora de iarnă.

Published

on

Sâmbătă spre duminică trecem la ora de iarnă. 

În ultima duminică din octombrie, România revine la ora astronomică normală, cunoscută şi ca „ora de iarnă”. Prin urmare, în acest weekend, românii vor da ceasurile cu o oră înapoi în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Deşi cei mai mulţi se bucură că vor dormi cu o oră în plus, schimbarea are şi efecte negative.

Cei care vor călători cu trenul în noaptea de sâmbătă spre duminică trebuie să ştie că vor face cu o oră mai mult pe drum. Aceasta pentru că, imediat după ora 4, trenurile aflate în mişcare vor opri în prima staţie şi vor aştepta o oră. Totuşi, trenurile care sunt aproape de destinaţia finală nu vor staţiona.

Însă, nu doar călătorii vor fi afectaţi. Specialiştii avertizează că persoanele care nu dorm 7-8 ore pe noapte vor avea dificultăţi în a se adapta schimbării. Ei ar putea avea stări de somnolenţă şi dificultăţi de concentrare de-a lungul zilei.

Ora de iarnă este ora astronomică normală, cea de vară fiind doar o convenţie pentru extinderea folosirii energiei solare şi economisirea de energie. Ideea introducerii ei i-a venit pentru prima data politicianului Benjamin Franklin, în 1784. Ea a fost aplicată însă mult mai târziu.

România a adoptat măsura în 1932, dar apoi a abandonat-o în 1941. În 1979 a fost reintrodusă, însă, spre deosebire de zilele noastre, se trecea la ora de iarnă la sfârşitul lunii septembrie. În 1996, ţara noastră s-a aliniat însă orarului practicat de Uniunea Europeană.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: