Connect with us

International

În patru regiuni ucrainene ocupate parţial de armată rusă au început referendumurile de alipire la Rusia

Published

on

Photo by Element5 Digital on Unsplash

În patru regiuni ucrainene ocupate parţial de armată rusă – Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson – au început astăzi aşa-zise referendumuri de alipire la Federaţia Rusă.

Referendumurile au fost anunţate în urmă cu doar trei zile pe fondul înfrângerilor înregistrate de armata rusă în ultima perioadă. Trimisul RRA în Ucraina, Mario Balint, are detalii:


Referendumurile au fost denunţate de numeroase ţări, dar şi de secretarul general al ONU, Antonio Guterres şi organizaţii internaţionale ca NATO, Uniunea Europeană şi OSCE. Se aşteaptă ca referendumurile să fie urmate de o anexare după modelul Crimeii, în 2014, când în mod similar Rusia a organizat înainte un referendum denunţat de comunitatea internaţională şi marcat de nereguli.

După anexarea celor 4 regiuni, Rusia va putea pretinde, în cazul unor operaţiuni ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate, că este atacată. Fostul preşedinte şi premier, Dmitri Medvedev, a afirmat că într-o astfel de situaţie Moscova ar putea recurge inclusiv la arsenalul nuclear. Şi Vladimir Putin a făcut aluzie la acesta miercuri, când a anunţat mobilizarea parţială şi a spus că susţine referendumurile din cele patru regiuni ucrainene.