Connect with us

Fapt divers

Istoria votului în lume

În India anului 920, se vota pe frunze de palmier.

Published

on

Alegerile care aveau ca scop stabilirea şi consolidarea unei forme de guvernare, au fost prezente încă de la începutul istoriei. În Grecia Antică, în Roma Antică, precum şi în Evul Mediu, votarea liberă era un fenomen neaşteptat pentru acele vremuri, dar prezent în rândul societăţilor umane. Astfel, pentru alegerea stăpânitorilor Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, sau pentru alegerea papilor din conducerea Bisericii Catolice, votarea era imperios necesară.

În India anului 920 după Hristos, tamilii din sudul subcontinentului votau deja pe frunze de palmier. În Arabia străveche, liderii erau de asemenea aleşi prin vot, cum a fost şi cazul califilor Uthman şi Ali din cadrul califatului rashidin.

Primele forme clare de democraţie au apărut în Grecia Antică, mai precis în oraşul-stat Atena. Însă acolo, doar bărbaţii atenieni care îşi terminaseră pregătirea militară aveau dreptul de a vota. Procentajul populaţiei ateniene care vota liber în acele timpuri varian între 10-20 % dintre toţi locuitorii cetăţii. Femeile aveau drepturi şi privilegii limitate şi erau cu greu considerate cetăţeni.

Primele alegeri în care aveau dreptul să voteze toţi cetăţenii indiferent de sex, orientare politică, clasă socială sau religie au avut loc de abia în Perioada Modernă.

Votul liber, aşa cum îl considerăm după standardele prezentului, a apărut aproape concomitent în regatul Angliei şi în Statele Unite, undeva la sfârşitul secolului 19.

Nu mai departe de secolul XIX ar fi fost de neconceput să te gândești la participarea femeilor în viața publică. Anglia a introdus dreptul de vot pentru femei abia în 1918, iar SUA în 1920, dar și atunci numai pentru acele femei care nu erau de culoare. Măsura s-a generalizat atunci în Statele Unite pentru femeile albe, dupa ce, pe plan local, fusese adoptat experimental mai demult în statele Wyoning (1869) și Utah (1870).

În România, dreptul de vot pentru femei a fost introdus prin Constituția din 1938, promulgată de regele Carol al II-lea. Acest drept însă n-a putut fi exercitat întrucât, în aceeași perioadă, regele a desființat practic viața politică, introducând dictatura carlistă. Votul femeilor a început să fie aplicat abia după război.

Surse: descopera.ro/ ziare.com

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: