DE ACTUALITATE

Iulia Timosenko – propunere de ancheta pentru implicarea lui Petro Porosenko in „Panama Papers”

                 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, lider al partidului „Batkivşcina”, propune ca în Rada Supremă de la Kiev să fie înfiinţată o comisie de anchetă temporară care să verifice implicarea persoanelor din anturajul preşedintelui Petro Poroşenko în afacerile offshore demascate de dosarul „Panama Papers”, inclusiv legăturile acestora cu societatea rusă „Gazprom”.

„Luni, a fost anunțat că președintele Ucrainei şi cei mai apropiați oameni ai săi sunt implicați în afaceri offshore care făceau tranzacții cu societatea rusă Gazprom, inclusiv în timpul războiului (din Donbas, n.red). Vreau să întreb dacă este vora despre business as usual, dacă totul merge așa cum ar trebui să meargă?” – a declarat Timoşenko, la o reuniune parlamentară.

Aceasta a adăugat că este nevoie de o comisie temporară de anchetă, pentru a clarifica situaţia legată de „companiile offshore care, în timpul războiului, tranzacţionau cu Gazprom sub auspiciile președintelui Petro Poroşenko”.

O parte din „Panama Papers”, dosar care a provocat un scandal internaţional de evaziune fiscală, a fost postată, luni, pe site-ul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). Potrivit ICIJ, aceasta este cea mai importantă publicare în legătură cu firmele offshore şi persoanele aflate în spatele lor. Astfel, publicul are acum acces la o bază de date ce conţine peste 200.000 nume de companii şi persoane fizice cu societăţi fictive domiciliate în 21 de paradisuri fiscale. Această listă conţine şi numele preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, dar şi alte persoanele aflate în anturajul liderului de la Kiev.

%d blogeri au apreciat: